Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube
Ortaklığın Giderilmesi (İzaleyi Şüyu) Davasında Arabuluculuk
  • Ana Sayfa
  • /
  • Blog
  • /
  • Ortaklığın Giderilmesi (İzaleyi Şüyu) Davasında Arabuluculuk

Ortaklığın Giderilmesi (İzaleyi Şüyu) Davasında Arabuluculuk

Ortaklığın giderilmesi yani izaleyi şüyu davalarındaki zorunlu arabuluculuk şartı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yasal düzenlemeyle yürürlüğe girmiştir.

Ortaklığın giderilmesi yani izaleyi şüyu davalarındaki zorunlu arabuluculuk şartı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yasal düzenlemeyle yürürlüğe girmiştir. İcra ve İflas Kanunu İle Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7445 sayılı Kanunun 37’nci maddesi ile Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK)’nun 18/B/1-b bendinde değişiklik yapılmıştır. Böylece izaleyi şüyu davaları da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

A. Ortaklığın Giderilmesi Davasında Zorunlu Arabuluculuk

Söz konusu düzenleme ile 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren ortaklığın giderilmesi davası açmadan önce arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunlu hale gelmiştir. Böylece 1 Eylül 2023 sonrası açılacak izaleyi şüyu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmemişse; açılan dava, dava şartı yokluğundan reddedilecektir. Buna mukabil 1 Eylül 2023 öncesi açılan ortaklığın giderilmesi davalarında ise arabulucuya başvurma şartı aranmamaktadır.

Bilinmelidir ki, paydaşlar arasındaki ortaklığın taşınır yahut taşınmaz üzerinde olmasının zorunlu arabuluculuk açısından bir önemi yoktur.

B. Ortaklığın Giderilmesi Davasında İhtiyari Arabuluculuk

Yukarıdaki paragrafta detaylı izah edildiği üzere ortaklığın giderilmesi davalarında arabuluculuk, 1 Eylül 2023 ve sonrası için zorunlu hale getirilmiştir. Bu tarihten önce açılmış olan davalar açısından ise arabuluculuk zorunlu değil ihtiyaridir. Yani paydaşlar, doğrudan dava açmak yahut arabulucuya gitmek konusunda serbesttirler.

C. Ortaklığın Giderilmesi Arabuluculukta Elbirliği Mülkiyeti

Ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuğa dâhil edilmeden önce, paydaşlar arasında elbirliği mülkiyeti halinde bütün paydaşların birlikte ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurmaları gerekirdi. Bu davaların zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmasıyla birlikte söz konusu şart da ortadan kalkmış bulunmaktadır. Böylece, elbirliği mülkiyeti halinde paydaşlardan birinin zorunlu arabuluculuğa başvurması yeterli görülmüştür.

D. Ortaklığın Giderilmesinde Arabuluculuk Süresi

Ortaklığın giderilmesinde zorunlu arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) m. 18/A’da öngörülen süreler içerisinde tamamlanmalıdır. Maddeye göre, arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren 3 hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre, zorunlu hâllerde yine arabulucu tarafından en fazla 1 hafta uzatılabilir. Madde metninden de anlaşıldığı üzere ortaklığın giderilmesinde arabuluculuk süresi, zorunlu haller dahil toplam 4 haftadır.

E. Ortaklığın Giderilmesinde Arabuluculuk Zamanaşımı

HUAK m. 18/A-f.15 gereği, paydaşların arabuluculuk bürosuna başvurmasından arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarihe kadarki süreçte zamanaşımı durur. Bu süre zarfında hak düşürücü süreler işlemez. Burada dikkat edilmesi gereken husus, zamanaşımı süresinin kesilmeyip durmasıdır. Duran süre, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren kaldığı yerden devam eder.


Konuyla İlgili Hizmetlerimiz:

https://www.latifcembaran.com/gayrimenkul-avukati

Benzer Blog Yazılarımız:

https://www.latifcembaran.com/blog/ortakligin-giderilmesi

https://www.latifcembaran.com/blog/ecrimisil-davasi

https://www.latifcembaran.com/blog/ortakligin-giderilmesinde-payli-mulkiyet-ve-elbirligi-mulkiyeti

https://www.latifcembaran.com/blog/aynen-taksim-veya-satis-suretiyle-ortakligin-giderilmesi

https://www.latifcembaran.com/blog/kamulastirmasiz-el-atma-davasi

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.