Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Boşanma Davalarında Mehir Senedi

Türk Medeni Kanun içerisinde mehir senedine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Eski Medeni Kanun hükümlerince kurulmuştur. Ancak günümüz kanunları içerisinde mehir yasaklanmış bir uygulama değildir.

Mehir Senedi Nedir?

Mehir kocanın evlenme sırasında, evlilik süresince veya evliliğin sonlanması durumunda eşini miktarı belirli bir para, mal hediye etmesidir. Aslında İslam hukukunda mehir uygulaması eşlerin kendini güvene alması amacıyla uygulanırdı. Evlenen kadının mehire hak kazanır şeklinde bir anlayış vardı. Mehir kültürü geçmişten günümüze kadar izlerini sürdürürken günümüzde hala başvurulan bir uygulama olarak göze çarpmaktadır.

Mehir Senedinin Hukuki Boyutu

Türk Medeni Kanun içerisinde mehir senedine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Eski Medeni Kanun hükümlerince kurulmuştur. Ancak günümüz kanunları içerisinde mehir yasaklanmış bir uygulama değildir. Sonuçta ortada bir senet vardır ve İcra İflas Hukuku hükümlerine göre incelenmesi gerekmektedir. Bu noktada mehir senedinin geçerli olabilmesi için mutlak suretle yazılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Yazılı olarak düzenlenmeyen mehir senedinin hukuki geçerliliği yoktur. Yargıtay içtihatlarına bakılacak olursa bu konuda mehir senedinin geçersiz olduğuna dair bir hükmün bulunmadığından bahsedildiği görülür. Aile Mahkemeleri mehir senetlerini incelemekle görevlendirilmişlerdir.

Mehir Senedi Nasıl Hazırlanır?

Kocanın yazılı senet üzerinde mutlak suretle imzasının bulunması gerekmektedir. Senedin geçerli olabilmesi için ayrıca 2 şahit ve bir de kefil imzası gerekmektedir. Resmi bir belge haline gelebilmesi için ise noter huzurunda tasdik ettirilmesi gerekmektedir. Boş kağıt üzerine ‘’Mehir Senedi’’ yazarak belge düzenlemeye başlanır. Belge içerisine kocanın eşine vermeyi taahhüt ettiği ekonomik değeri olan şeyler miktar belirterek yazılır. Belge gerekli imzaların atılmasıyla hazır hale gelmiş olur. Zaman zaman şahit imzaları yerine muhtar imzasının kullanıldığı da görülmüştür.

Mehir Davası

Mehir senedi düzenlendiği anda alacak hakkı doğurmamaktadır. Alacak hakkının doğması için senedin boşanma veya ölüm sebebi ile evliliğin sona ermesi gerekmektedir. Sonlanan evliliklerde senet geçerli olduğu sürece kadın mehir senedinde ekonomik değeri ve miktarı yazan şeyleri talep edebilir. Bu talebini mehir davası açarak dile getirir. Mehir davaları esas olarak Aile Mahkemesi tarafından incelenmekte olsa bile Asliye Hukuk Mahkemesi’nde de dava açılabilir. Mehir borcundan kurtulmak için ise bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlar;

1-) Mehir alacaklısı eşine veya yakınlarına karşı ağır suç işlemişse,

2-) Mehir alacaklısı eşine veya eşinin yakınlarına karşı kanun gereği yükümlülüklerine ağır biçimde aykırı davranmış ise,

3-) Mehir alacaklısı yüklemeli bağışlama hususunda sebep olmaksızın yüklemeyi yerine getirmemiş ise,

4-) Mehir borçlusunun maddi durumu mehir hazırlandıktan sonra gereğini yerine getiremeyecek durumda güçleşmiş ise,

5-) Mehir borçlusunun iflasına karar verilmiş ise,

İfa borcu ortadan kalkar.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.