Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İmam Nikahlı Eşin Hakları

Türk Medeni Kanunu hükümleri gereği evlilik birliği resmi nikah işlemlerinin tamamlanmasının ardından kurulur. Evliliğin eşlere doğurmuş olduğu haklar da nikah akdi neticesinde ortaya çıkar. Dolayısıyla kanun geleneksel evlilik türü olarak da adlandırılan imam nikahlı evlilikleri geçerli saymamıştır. Ancak bu durum uygulama aşamasında özellikle ülkemiz için belli başlı problemler meydana getirmektedir.

Türk Medeni Kanunu hükümleri gereği evlilik birliği resmi nikah işlemlerinin tamamlanmasının ardından kurulur. Evliliğin eşlere doğurmuş olduğu haklar da nikah akdi neticesinde ortaya çıkar. Yani kanun gereği kastedilen evlilik hükmü yalnızca resmi nikah ile hukuki sonuçlar doğurur. Dolayısıyla kanun geleneksel evlilik türü olarak da adlandırılan imam nikahlı evlilikleri geçerli saymamıştır. Ancak bu durum uygulama aşamasında özellikle ülkemiz için belli başlı problemler meydana getirmektedir. Dolayısıyla imam nikahlı bir eşe dair kanun hükmü bulunmadığı için Yargıtay kararları dikkate alınarak genel kurallar belirlenir.

İmam Nikahlı Eşin Miras Hakkı

Kanun hükümlerinde mirasçılar açıkça belirtilmiştir. Bu hükümler gereği sağ kalan eş ölen eşinin mirasçısı olmaktadır. Ancak kanun gereği resmi nikahı olmayan eş kanunen eş sayılmadığı için mirasçı olamaz.

İmam Nikahlı Eşin Tazminat Hakkı

Kanun içerisinde imam nikahlı eşlere herhangi bir hak tanınmadığı için bu konuda Yargıtay kararları dikkat çekmektedir. Yargıtay bu konuda verdiği bazı kararlar içerisinde imam nikahlı eşe tazminat hakkını vermiştir. Ancak bu hakkın bazı şartları bulunmaktadır. Örneğin imam nikahlı eşin tazminat hakkına sahip olabilmesi için birlikte yaşama olgusunu ispat etmesi gerekmektedir. Yine örnek olarak imam nikahlı bir eşin evlilik vaadi ile kandırıldığı durumda evlilik sonlandıktan sonra tazminat alabilmesi için iddiasını kanıtlaması gerekir. Mahkeme evlilik vaadiyle kandırıldığı kanaatine varmış olsa bile yine de manevi tazminat, nafaka, mal paylaşımı gibi haklar imam nikahlı eşe verilmez. Zira bu haklara sahip olabilmek için resmi nikahın varlığı kanun hükümlerince şart koşulmuştur.

İmam Nikahlı Evlilikte Çocukların Durumu

Resmi nikahın söz konusu olduğu evliliklerde evlilik birliği içerisinde doğan çocuk otomatik olarak kocanın nüfusuna kaydedilir. Ancak imam nikahlı evliliklerde çocuk evlilik dışı doğmuş çocuk olarak kabul edilmiştir. Bu tip evliliklerde çocuk ile baba arasında ilişki yalnızca tanıma yoluyla sağlanabilir. Çocuk soy bağı bakımından başka bir erkekle ilişkilendirilmiş durumda ise ilk olarak soy bağının reddi davası açılmalı dava neticesinde tanıma işlemleri yapılmalıdır.

İmam Nikahlı Evliliklerde Çocuk Mirasçı Olabilir Mi?

Her ne kadar evlilik birliği içerisinde doğmamış olsalar da, imam nikahlı evlilikten olma çocuklar soy bağının kurulduğu durumlarda mirasçı olurlar. Anne ile çocuk arasında soy bağı doğum ile zaten kurulmuş olur. Ancak imam nikahlı evliliklerde baba ile çocuk arasında hukuken soy bağının kurulması için tanıma işlemi gerekmektedir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.