Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Miras Hukukunda Tereke

Miras bırakan kişinin şahsına bağlı olmayan ve ölümünden sonra mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerine tereke adı verilir. Zira bazı haklar yalnızca sahibine bağlıdır. Bu tip haklar tereke içerisinde sayılamaz. Türk Medeni Kanun içerisinde terekeye yer verilirken zaman zaman da tereke yerine malvarlığı kelimesi kullanılmıştır.

Miras bırakan kişinin şahsına bağlı olmayan ve ölümünden sonra mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerine tereke adı verilir. Zira bazı haklar yalnızca sahibine bağlıdır. Bu tip haklar tereke içerisinde sayılamaz. Türk Medeni Kanun içerisinde terekeye yer verilirken zaman zaman da tereke yerine malvarlığı kelimesi kullanılmıştır. Kısaca tereke ölen kişinin miras bırakacağı malvarlığı, alacakları ve borçlarının tümüdür. Miras bırakanın şahsına ait haklardan bazıları;

1-) Nafaka alacağı

2-) İntifa hakkı

3-) Oturma hakkı

4-) Manevi tazminat alacağı

Terekenin Hukuki İşlemleri

Tereke ölüm ile açılır. Dolayısıyla ortada bir miras ve bu mirasa bağlı olarak bir tereke olması için öncelikle ölümün ispatlanmış ve işleme geçirilmiş olması gerekmektedir. Her ölüm olayının Nüfus Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekir. Ölüm bu şekilde işleme alınır. Ölüm ispatlandıktan sonra tereke açılır ve mirasçılar ortaya çıkar. Mirasçıların mirasçı olabilmeleri için bazı şartlara sahip olmaları gerekir. Bunlar;

1-) Mirastan yoksunluk sebeplerinden birine sahip olmama

2-) Mirastan feragat etmiş olmama

3-) Mirastan menedilmiş olmama

4-) Sağ olma

Miras bırakan kişi vasiyet veya miras sözleşmesi ile kendi mirasçıları dışında bazı kişi ve kurumları da mirasçısı olarak belirleyebilir. Bu gibi durumlarda bu kişi ve kurumlar da mirastan paylarını alırlar. Tereke herhangi bir işlem yapılmaması durumunda otomatik olarak mirasçılara geçer. Yani mirasçıların mirası istediğine başka bir deyişle mirası reddetmediğine dair bir bildiri yapmaları gerekli değildir. Tabi ki bu durumda miras bırakanın terekesinde yer alan alacaklar ve mevcut malvarlığı ile beraber borçları da mirasçılara geçer. Mirasçılar bu mirası reddederek terekeden doğan borçlardan kurtulur. Ancak mirası reddeden mirasçı yalnızca borçlardan değil mevcut malvarlığı ve alacaklardan da feragat etmiş olur. Mirasçı terekeye dair bir itirazı veya talebi olduğu zaman tereke davası açabilir.

Tereke Davası

Terekeye dair davalar ölenin son yerleşim yerine ait Sulh Mahkemesi’nde açılır. Mahkeme terekeyi tespit etmekle yükümlüdür. Mahkeme ilk olarak mirasçıları dinler. Sonrasında terekeye dair bilgileri almak için bankalara, tapu müdürlüklerine, emniyete ve icra müdürlüklerine müzekkere yazarak gerekli verileri toplar. Mahkeme yeterli bilgiye ulaştığı kanaatine varınca terekeyi o günün değerlerine göre hesaplar. Sonrasında terekeye ilişkin kararını verir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.