Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Ölen kişilerin malvarlıkları onlar öldükten sonra yakınlarına paylaştırılır. Bu malvarlığı miras adını alır. Ölen kişinin yalnızca malvarlığı değil alacakları ve borçları da mirasçılarına miras olarak kalır. Mirasçılar kendilerine kalan mirası almak istemezlerse mirası reddedebilirler. Ancak kendisine kalan mirası almak isteyen mirasçılar için usulüne uygun miras paylaşımının nasıl yapılacağı ilgili mevzuatta açıkça belirtilmiştir.

Ölen kişilerin malvarlıkları onlar öldükten sonra yakınlarına paylaştırılır. Bu malvarlığı miras adını alır. Ölen kişinin yalnızca malvarlığı değil alacakları ve borçları da mirasçılarına miras olarak kalır. Mirasçılar kendilerine kalan mirası almak istemezlerse mirası reddedebilirler. Ancak kendisine kalan mirası almak isteyen mirasçılar için usulüne uygun miras paylaşımının nasıl yapılacağı ilgili mevzuatta açıkça belirtilmiştir. Mirasçılar eğer kendi aralarında miras paylaşımı üzerine anlaşma sağlarlar ise anlaştıkları şekilde miras paylaştırılır. Ancak arada bir anlaşma olmadığı takdirde miras paylaşımı için mevzuata başvurulur. Böyle durumlarda miras mevzuata uygun şekilde paylaştırılır.

Kimler Mirastan Pay Alabilir?

Mirasçıların kim olduğuna dair bakılması gereken ilk nokta mirası bırakan kişidir. Miras bırakan kendisine bir mirasçı veya mirasçılar atamış ise atadığı kişiler mirasçı olur. Miras bırakan kendisine bir mirasçı atamadığı takdirde -ki bu en sık karşılaşılan durumdur- miras bırakanın birinci derece mirasçıları altsoyudur. Altsoyu miras bırakanın çocuklarıdır. Çocuklar miras üzerinde eşit hakka sahiptirler. Eğer miras bırakandan önce ölmüş olan bir çocuğu varsa ölen kişinin miras hakkı kendi altsoyuna geçer. Miras bırakanın eğer altsoyu olarak kimse yok ise mirasçılar anne ve babasıdır. Miras bırakanın anne ve babası böyle durumlarda eşit olarak miras hakkına sahiptirler. Anne ve baba miras bırakandan önce ölmüş ise mirasçılar anne ve babanın altsoyu olur. Bunlardan hiçbiri yoksa mirasçılar miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası olur. Bunların dışında sağ kalan eş de miras bırakanın mirasçısıdır. Ancak eşin mirastaki pay oranı diğer mirasçılara göre belirlenir. Sağ kalan eşin miras üzerinde;

1-) Miras bırakanın alt soyu ile mirasa ortak olursa mirasın 1/4’ü

2-) Miras bırakanın anne ve babası ile mirasa ortak olursa mirasın yarısı

3-) Miras bırakanın büyükanne ve büyükbabası ile mirasa ortak olursa mirasın 3/4’ü

4-) Tek başına mirasçı olursa tamamı

kadar hakka sahiptir.

Miras Paylaşımı Davası

Her mirasçı mirasın hemen paylaşılmasını isteyebilir. Bu istek için ilgili mahkeme Sulh Mahkemeleri’dir. Hakim terekedeki malları dikkate alarak malların imkanı varsa olduğu şekilde imkanı yoksa satış yolu ile paylaştırılmasına karar verir. Mirasçılara verilen taşınmaz arasındaki fiyat farkı mirasçılar arasında para ödemesi yapılarak dağıtılabilir. Malın hemen paylaşımı malın değerini önemli ölçüde düşürecek ise mahkeme miras paylaşımının ertelenmesi kararı verebilir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.