Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

ALKOL VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI SEBEBİYLE BOŞANMA

  • Ana Sayfa
  • /
  • Blog
  • /
  • ALKOL VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI SEBEBİYLE BOŞANMA

Eşinin alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması yüzünden boşanma davası açan eş, öncelikle eşinin bağımlılığını ve bu bağımlılığının evlilik birliğini çekilmez bir hale getirdiğini ispat etmelidir. Bunun için hukuka uygun elde edilmiş deliller gerekmektedir.

                                                  ALKOL VE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI SEBEBİYLE BOŞANMA

 

GİRİŞ

Hukukumuzda boşanma sebepleri genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zina, hayata kast, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme gibi boşanma sebepleri özel boşanma sebebiyken, evlilik birliğinin temelinden sarsılması yani şiddetli geçimsizlik ise genel bir boşanma sebebidir.

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayalı boşanma davası açılabilmesi için evlilik, eşlerden biri için çekilmez hale gelmeli ve evlilik birliğini sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek şekilde temelinden sarsılmalıdır. Eşlerden birinin alkol veya uyuşturucu bağımlılığı olması da evlilik birliğine zarar verebilir. Dolayısıyla, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı bir boşanma nedenidir denilebilir. Örneğin, eşlerden birinin alkol bağımlısı olması, evlilik birliğinin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirememesine neden olabilir. Bu durumda diğer eş evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açabilir.

Özetle, her ne kadar kanunda özel olarak düzenlenmese de alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına yol açar veya eşlerden biri için evliliği çekilmez bir hale getirirse evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanarak boşanma davası açılması mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken husus, alkol veya uyuşturucu bağımlılığının evliliği çekilmez bir noktaya sürüklemesi ve eşler için evlilik birliğinin devamında bir yarar kalmaması noktalarıdır. Eğer bu şartlar gerçekleşmişse boşanma davası açılabilecektir.  Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise aleyhine boşanma davası açılan eşin alkol veya uyuşturucu bağımlısı olduğunun ispatı hususudur. Bu yüzden uzman bir hukukçunun bilgisine başvurmak önemlidir. Bu konuda destek almak için Latif Cem Baran avukatlık bürosuna başvurabilirsiniz.

Üzerinde durulması gereken bir diğer konu, bağımlılığın evlilik devam ederken gerçekleşmesidir. Yani geçmişte eşlerden birinin uyuşturucu ve alkol bağımlısı olması sebebiyle boşanma davası açılamayacaktır.

 

İSPAT

Eşinin alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması yüzünden dava açan eş, öncelikle eşinin bağımlılığını ve bu bağımlılığının evlilik birliğini çekilmez bir hale getirdiğini ispat etmelidir. Bunun için hukuka uygun elde edilmiş deliller gerekmektedir. Sağlık raporu, tanık beyanı, Whatsapp mesajları gibi deliller kullanılabilir.

 

GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Bu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkeme ise, davacının yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son altı ayda birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

KUSUR VELAYET VE NAFAKA

Uygulamada, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olan eş kusurlu kabul edilmektedir. Kusur, velayet, nafaka ve tazminat konularında önem taşır. Ayrıca davayı açan eşin kusuru davalı eşten daha fazla ise; davalı eşin davaya itiraz hakkına sahip olacağı da unutulmamalıdır.

Kusuru daha az olan eş, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olan eşten nafaka talep edebilir, şartları gerçekleşmişse maddi veya manevi tazminat da talep edebilir.

Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan eşe çocuğun velayeti verilmesi neredeyse imkansız bir durumdur. Eşin alkol veya uyuşturucu bağımlısı olduğu ispatlandığı takdirde mahkeme çocuğun velayetini diğer eşe verecektir.

SONUÇ

“Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı boşanma sebebi midir?” sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Kanunda açıkça böyle bir düzenleme bulunmasa da, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olabilir. Eşlerden birisi için evlilik birliği dayanılmaz, katlanılmaz bir duruma geldiyse her zaman boşanma davası açılabilir.

Bu yazımızda alkol ve uyuşturucu kullanmak boşanma sebebi midir? Uyuşturucu kullanan birinden nasıl boşanılır? gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Daha ayrıntılı bilgi almak için alanında uzman bir hukukçuya başvurmak, hak kayıplarını en aza indirecektir.

 


 

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.