Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Boşanma Davalarında Düğün Takıları

Evlilik birliklerini sona erdirmek isteyen çiftler, boşanma aşamasında özellikle mal paylaşımı konusunda sıkça çekişme yaşamaktadırlar. Mal paylaşımı grubuna çiftlerin düğün esnasında takılan takılar da dahil olmaktadır. Ancak düğünde takılan takıların paylaşılmasına dair net bir kanun olmadığı için Yargıtay kararları doğrultusunda hareket edilmektedir.

Günümüzde boşanma davalarının sayıları her geçen gün artmaktadır. Evlilik birliklerini sona erdirmek isteyen çiftler ise boşanma aşamasında özellikle mal paylaşımı konusunda sıkça çekişme yaşamaktadırlar. Bu çekişmelerin önemli bölümünün konusu da düğün takıları başka bir deyişle ziynet eşyaları olarak göze çarpmaktadır. Düğün takıları konusunda çekişmelerin bu denli yaygın olmasına rağmen kanun koyucu düğünde takılan ziynet eşyalarının paylaşılmasına dair açık hükümler getirmemiştir.

Düğün Takıları Kime Aittir?

Düğünde takılan takıların paylaşılmasına dair net bir kanun olmadığı için Yargıtay kararları doğrultusunda hareket edilmektedir. Bu noktada Yargıtay’ın almış olduğu kararlarda üç ayrı noktaya temas etmiştir. Bunlar;

1-) Erkeğe Takılan Takılar

2-) Kadına Takılan Takılar

3-) Paylaşım Anlaşmaları

Kadına takılmış olan her türlü ziynet eşyasının kadına ait olduğuna dair hâkim bir görüş vardır. Bunun yanı sıra erkeğe takılmış olan takılar için ise farklı durumlar mevcuttur. Bu noktada erkeğe takılan takılar arasında kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe vb.) kadına ait kabul edilmiştir. Erkeğe takılan takılar arasından kadına özgü olmayanlar ise erkeğe ait olarak kabul edilmiştir. Buna örnek olarak çeyrek altın, tam altın veya gram altın verilebilir. Erkeğe takılan ziynet eşyası hem kadın hem de erkek tarafından kullanılabilecek bir eşya ise erkeğe takıldığı için erkeğin eşyası olarak kabul edilmiştir. Eğer eşler arasında paylaşıma dair bir anlaşma yapılmış ise bu anlaşma geçerli kabul edilecektir.

Evlilik İçerisinde Alınan Ziynet Eşyaları

Evlilik içerisinde alınan ziynet eşyalarında iki ayrı seçenek vardır. Çift söz konusu ziynet eşyasını yatırım amacı ile almış durumda ise ziynet eşyası üzerinde ortak hakları vardır. Dolayısı ile yatırım amacı ile alınan ziynet eşyalarında eşler ortak hakka sahiptir. Ancak erkek tarafından kadına alınmış ziynet eşyaları veya hediyeler bağışlanmış kabul edilecektir. Dolayısı ile bu tip ziynet eşyalarında yalnızca kadının hakkı bulunacaktır. Bu noktada hediye edilen bir ziynet eşyasının ancak rücu davası açılarak geri alınması mümkündür. Bunun için ise hediyenin rücu edilmesi için gereken şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartlar Türk Borçlar Kanunu’nun 295. Maddesi ve devamında sayılmıştır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.