Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası

Boşanma davalarında yapılacak olan mal paylaşımlarında esas evlilik birliği içerisinde edinilen malların eşit bir şekilde paylaşılmasıdır. Mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı olarak görülür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davasında taraflar taleplerde bulunur. Bunun yanında boşanma davası ile mal paylaşımı davasının aynı anda açıldığı durumlarda boşanma kararı kesinleşene kadar mal paylaşımı davası bekletilir.

Boşanma davalarında yapılacak olan mal paylaşımlarında esas evlilik birliği içerisinde edinilen malların eşit bir şekilde paylaşılmasıdır. Mal paylaşımı davası boşanma davası içerisinde görülmez ayrı bir dava olarak açılmalıdır. Bunun yanında boşanma davası ile mal paylaşımı davasının aynı anda açıldığı durumlarda boşanma kararı kesinleşene kadar mal paylaşımı davası bekletilir. Mal paylaşımı davalarında eşlerin dikkat etmesi gereken husus şudur evlenmeden önce edinilen mallar kişinin kendi kişisel malı sayılıp mal paylaşımına konu edilmez. Mal paylaşımı davasının konusu evlilik birliği içerisinde edinilen mallar olarak belirlenmiştir.

Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mal paylaşımı davası boşanma davasından ayrı olarak görülür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davasında taraflar taleplerde bulunur. Taraflar mal paylaşımı davası neticesinde 3 talepte bulunabilir. Bunlar;

1-) Değer artış payı alacağı

2-) Katılma payı alacağı

3-) Katkı payı alacağı

Mal paylaşımı davasında öncelikle eşler kendilerine ait kişisel mallarını alırlar. Burada kasıt evlilik birliği kurulmadan önce edinilmiş kişisel mallardır. Sonrasında dava neticesinde evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallar yarı yarıya paylaştırılır.

Anlaşmalı Boşanmada Mal paylaşımı

Anlaşmalı boşanma davalarında mal paylaşımında karar eşlere bırakılmaktadır. Anlaşma gereği eşler isterler ise malları yarı yarıya paylaşabilir veya kendi aralarında bir paylaşma oranı belirleyebilir. Hatta üzerinde anlaşılırsa eşlerden biri tüm haklarından feragat da edebilir. Bu tip anlaşmalı boşanma davalarında hakim tarafların anlaşma üzerinde kendi hür iradeleriyle bulunduğuna kanaat getirirse anlaşma şartlarına müdahil olmaz. Ancak hakim taraflardan birinin kendi iradesi dışında bir tehdit ve benzeri neden ile anlaşmaya dahil edildiği kanaatine varırsa anlaşma şartlarını kabul etmez. Bu noktada zaten anlaşmalı boşanma davası da reddedilir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı

Günümüzde boşanma davalarının türü genellikle çekişmeli boşanma davalarıdır. Bu tip davalarda eşler bir anlaşmaya varmadan boşanmak isterler. Bu noktada mal paylaşımına ilişkin talepleri birbirlerinden farklı olabilir. Bu tip davalarda mal paylaşımını hakim kendisi yapar. Genel esas itibariyle bu paylaşımlar yarı yarıya şeklinde yapılmaktadır. Hakim evlilik birliği içerisinde alınan malların değerlerini göz önünde bulundurarak adil bir paylaşım yapmakla yükümlüdür. Hakim karar verirken edinilmiş olan malın kim tarafından alındığını dikkate almaz.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.