Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Hizmet Tespit Davası

Hizmet tespit davası genel hatları ile İş Mahkemeleri’nde görülen ve davacı olan işçinin sigorta bildirimi yapılmadan veya sigorta primi tam veyahut da hiç yatırılmadan çalıştığı zamanlar için bu durumun tespit edilmesi gayesi ile işverenine ve SGK’ye karşı açılan davadır.

Hizmet tespit davası genel hatları ile İş Mahkemeleri’nde görülen ve davacı olan işçinin sigorta bildirimi yapılmadan veya sigorta primi tam veyahut da hiç yatırılmadan çalıştığı zamanlar için bu durumun tespit edilmesi gayesi ile işverenine ve SGK’ye karşı açılan davadır.

Hizmet Tespit Davasını Kimler Açabilir?

Hizmet tespit davasını bizzat tespit isteyen kişi açabilir. İşçi bu davada davacı konumundadır. Ancak bu durumun bir istisnası vardır. Eğer işçi ölmüş ise davayı hak sahipleri de açabilir. Dava davacı olan işçinin sigortasız olarak çalıştığı son yılın bitiminden itibaren 5 yıl içerisinde açılabilir. Aksi durumda hak düşürücü zamanaşımı devreye girer. İşçi ölmüş durumda ise hak sahiplerinin davayı açması için zamanaşımı süresi işçinin ölümü ile başlar.

Hizmet Tespit Davasının Şartları

1-) İşçi davayı 5 yıl içerisinde açmalıdır.

2-) Durum SGK’de daha önceden tespit edilmiş bir durum olmamalıdır.

3-) İşçinin işveren yararına yapmış olduğu bir hizmet olmalıdır.

4-) Söz konusu hizmet iş yerinde gerçekleşmelidir.

5-) İşverenin işçiyi çalıştırdığı iş yeri kanun hükümlerine uygun çalışan bir işyeri olmalıdır.

Hizmet Tespit Davasında İspat

Esasın çalışma olgusunun varlığı her türlü delil ile kanıtlanabilir durumdadır. Bu noktada ispat yükümlülüğü işçinin üzerindedir. Ancak Yargıtay bu noktada işveren karşısında aciz durumda bulunan işçinin haklarını korumak gayesi güderek re’sen araştırılması kararını vermiştir. Bu sebepten de işçi iddiasını mutlaka resmi belge aracılığıyla kanıtlamak zorunda değildir. Tanık da dahil olmak üzere pek çok farklı şekillerde iddiasını ispatlamaya çalışabilir. Ancak bu durumunda bir istisnası bulunmaktadır. Kişi bu davada haklılığını yemin yöntemi ile ispatlamaya çalışamaz.

Bunun yanında Yargıtay aldığı kararla deliller arasında hiyerarşik bir ilişki kurmuştur. Bunun temel sebebi karışıklığın önlenmesidir. Buna göre üstün delil sunan tarafın iddiası daha alt düzey kabul edilen bir delille çürütülemez. Örneğin resmi belge olarak gösterilen delil tanık beyanı ile çürütülemez. Hizmet tespit davasının ispatında sıklıkla kullanılan bazı ispat yöntemleri şunlardır;

1-) İşveren nezdindeki iş yeri dosyası

2-) Tanık beyanı

3-) İş yeri sicil dosyası

4-) İşverenin mesleki kuruluş kaydı

5-) Dernek ve esnaf sicil kaydı

6-) İmzalı ücret bordroları

7-) Bilirkişi raporu

8-) Sanayi ve ticaret odası kayıtları

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.