Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İş Sözleşmesinin Sona Ermesi

İş sözleşmesini işçi ve işverenlerin tek taraflı olarak bildirimiyle sonlandırması da imkan dahilinde olan bir durumdur. Taraflardan bir tanesinin sözleşmeyi sona erdirdiğine dair irade beyanına fesih bildirimi adı verilir

İş sözleşmesinin sona ermesi başta fesih olmak üzere pek çok sebep ile sonlanabilir.

İş sözleşmesini fesih dışında sona erdiren durumlar şunlardır;

1-) Tarafların anlaşması;

İş sözleşmesinin tarafları sözleşmeyi karşılıklı anlaştıkları takdirde istedikleri gibi sonlandırabilirler. Buna ikale sözleşmesi adı verilir.

2-) Ölüm;

a)İşçinin ölümü

b)İşverenin ölümü

3-) Belirli Sürenin Tamamlanması;

Söz konusu sözleşme süreli bir sözleşme ise sürenin dolmasının ardından sözleşme otomatik olarak sona erer.

İş Sözleşmesinin Fesih İle Sona Ermesi

İş sözleşmesini işçi ve işverenlerin tek taraflı olarak bildirimiyle sonlandırması da imkan dahilinde olan bir durumdur. Taraflardan bir tanesinin sözleşmeyi sona erdirdiğine dair irade beyanına fesih bildirimi adı verilir. Fesih bildirimi 2 şekilde yapılabilir;

1-) Süreli Fesih Bildirimi

2-) Süresiz Fesih Bildirimi

Süreli Fesih Bildirimi

Süreli fesih bildiriminin pratik uygulama açısından görevi işçiye belirtilen süre sonunda işinin sona ereceğinin bildirilmesidir. İş Kanunu içerisinde bulunan hükümler gereği işçinin kıdemi arttıkça kendisine verilen sürenin uzatılması öngörülmüştür. Bu sürelere ilişkin kanun açık hükümler koymuştur. Bunun yanında işveren işçiye süreli fesih bildirimi yaptıktan sonra o süre geçmeden işine son vermek istiyor ise işçinin bildirimde belirtilen sürede alacağı tüm ücretleri ödemesi gerekmektedir. Bu ücret işçinin o anki brüt alacağıdır. Buna uymayan işçi bu ücreti tazminat olarak ödemekle mükelleftir. Bu noktada hem işçinin hem de işverenin kendi haklarını bilmesi ve doğru şekilde savunulması için hukuki desek alması gerekir.

Süresiz Fesih Bildirimi

Süresiz fesih bildirimi yapılabilmesi için bazı nedenler aranır. Bu nedenler haklı fesih nedenleridir. Bu noktada işveren işçisinin sözleşmesini derhal haklı bir nedene dayanarak fesih etmek isterse bu işlem süresiz fesih bildirimi ile yapılabilir. Bu işlemde bir uyuşmazlık çıktığı takdirde ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşveren uyuşmazlık durumunda sözleşmeyi fesih nedenini ispatlamakla yükümlüdür. Fesih bildiriminin yapıldığı sırada işveren işçiye hangi nedenden dolayı sözleşmesini feshettiğini söyledi ise mahkeme huzurunda bunu ispatlamakla yükümlüdür. Uyuşmazlık durumunda fesih bildiriminde işçiye söylediği nedenden başka bir neden ile sözleşmeyi fesih ettiğini ileri süremez.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.