Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası

Türk Medeni Kanunu içerisinde sayılan boşanma sebeplerinden birisi eşlerden birisinin akıl hastalığına yakalanmış olmasıdır. Ancak Bu doğrultuda akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açan bir kişinin eşindeki mevcut akıl hastalığının boşanmaya haklı bir sebep olup olmadığını bilmesi oldukça kritiktir. Akıl hastalığının boşanma sebebi olabilmesi için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır.

Türk Medeni Kanunu içerisinde sayılan boşanma sebeplerinden birisi eşlerden birisinin akıl hastalığına yakalanmış olmasıdır. Eşi akıl hastalığına yakalanan kişi bu gerekçe ile boşanma davası açma hakkına sahiptir. Ancak akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılmasının daha doğrusu bunun haklı bir boşanma gerekçesi sayılasının bazı şartları vardır. Bu şartlar arasından en önemlisi akıl hastalığının evlendikten sonra ortaya çıkmış olmasıdır. Tıpkı tüm boşanma davalarında olduğu gibi akıl sağlığı nedeniyle boşanma davalarında da görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir.

Akıl Sağlığı Nedeniyle Boşanmanın Şartları

Aile ve boşanma konuları oldukça hassas konular olduğu için mahkemeler de bu konular üzerinde hassas incelemeler yapmaktadır. Bu doğrultuda akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açan bir kişinin eşindeki mevcut akıl hastalığının boşanmaya haklı bir sebep olup olmadığını bilmesi oldukça kritiktir. Akıl hastalığının boşanma sebebi olabilmesi için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

1-) Eşlerden biri akıl hastalığına yakalanmalıdır.

2-) Akıl hastalığı nedeniyle evlilik birliği çekilmez hale gelmelidir.

3-) Resmi sağlık raporu neticesinde hastalık tescillenmelidir.

4-) Akıl hastalığının sürekli olması gerekmektedir.

5-) Akıl hastalığının evlendikten sonra ortaya çıkmış olması gerekmektedir.

Akıl Hastası Olan Kişi Dava Açabilir Mi?

Akıl hastası olan bir kişinin ehliyeti olmadığı için evlenmesi mümkün değildir. Akıl hastalığına sahip bir kişi hastalığına rağmen bir şekilde evlenmiş ise bu evlilik mutlak butlanla sakat olacaktır. Bunun yanında bir kişi eğer evlendikten sonra akıl hastalığına yakalanmış ise yapmış olduğu evlilik geçerlidir. Ancak akıl hastası kişinin dava açma ehliyeti olmadığından dolayı da boşanma davası açamaz. Öte yandan akıl hastası olan kişinin eşi boşanma davası açtığında akıl hastası olan eş davaya vasisi olmadan taraf olarak katılamaz.

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davasında Süreler

Dava incelenirken mahkeme mutlak suretle kanunda yazılı şartların oluşmuş olmasını kontrol eder. Şartlar tam olarak oluşmamış ise akıl hastalığının boşanma nedeni olması mümkün değildir. Ancak bu şartlar arasında herhangi bir süre bulunmaz. Mahkeme akıl hastalığının ne zaman başladığı veya ne kadar süredir devam ettiği ile ilgilenmez. Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davasında herhangi bir hak düşürücü süre yoktur. Mahkeme için süre bakımından önemli olan yalnızca iki şey vardır; söz konusu hastalık evlendikten sonra başlamalıdır, söz konusu hastalık geçici değil sürekli bir hastalık olmalıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.