Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Ceza Hukukunda Tanık

Tanıklık geçmişte 5 duyu organı aracılığıyla bilgi sahibi olunan bir konunun mahkeme önünde anlatılmasıdır. Ceza muhakemesi içerisinde delil serbestisi ilkesi vardır. Bu nedenle yasal yollar ile elde edilen tüm deliller muhakeme aşamasında kullanılabilir. Ceza yargılamasında en çok başvurulan delil de tanık delilidir. Bu denli önemli bir delil kaynağı olmasından sebep tanık kavramına ilişkin çokça özel düzenlemelerde bulunulmuştur. Buna en temel örnek kişilere tanıklıktan çekinme hakkı verilmiştir.

Tanık(Şahit) Nedir?

Tanıklık geçmişte 5 duyu organı aracılığıyla bilgi sahibi olunan bir konunun mahkeme önünde anlatılmasıdır. Ceza muhakemesi içerisinde delil serbestisi ilkesi vardır. Bu nedenle yasal yollar ile elde edilen tüm deliller muhakeme aşamasında kullanılabilir. Ceza yargılamasında en çok başvurulan delil de tanık delilidir. Bu denli önemli bir delil kaynağı olmasından sebep tanık kavramına ilişkin çokça özel düzenlemelerde bulunulmuştur. Buna en temel örnek kişilere tanıklıktan çekinme hakkı verilmiştir. Bunun yanında tanıklık yapacaklara yemin zorunluluğu getirilmiş ve bunlara ek olarak pek çok sayıda düzenleme yapılmıştır.

Tanıklık Kavramına İlişkin Özel Düzenlemeler

1-) Tanık kamu görevlisi sayılmaktadır.

2-) Sanık tanık olarak dinlenemez. Yalnızca beraat eden sanık diğer sanıklar hakkında tanıklık yapabilir.

3-) Sanık müdafinin tanıklık yapmasına engel bir düzenleme yoktur.

4-) Mağdur tanık olabilir. Mağdurun tanıklığı durumunda yemin dışındaki hükümler uygulanır.

5-) Tanıkların anlatımlarında farklılıklar doğaldır. Ancak bu farklılıklar çelişki aşamasına gelmemelidir.

6-) Çelişki durumunda ilk olarak söz konusu çelişki yüzleşme yoluyla giderilmelidir. Giderilemezse hangi tanığın beyanının üstün kabul edildiği sebepleriyle açıklanır.

7-) Akıl hastası bile tanık olarak dinlenebilir. Fakat dinleme ve karar aşamasında bu sıfat dikkate alınmalıdır.

8-) Tanık yargıç kendisine sormadığı sürece değerlendirme yapmamalıdır.

9-) Kolluk beyanı tanık beyanı olarak kabul edilmez.

10-) Avukatlar tanığa doğrudan soru sorabilir.

Gizli Tanık Nedir?

Gizli tanık müessesinde temel amaç tanığın korunmasıdır. Tanık olarak dinlenecek olan kişilerin kimliklerinin belli olması kendileri yahut da yakınları için tehlike oluşturacak ise gerekli önlemler alınır ve kimlikleri saklı tutulur. Burada yalnızca tanık değil hukuk da korunmaktadır. Çünkü kimi zaman bu tip tehlike ile karşılaşacağını düşünen kişiler tanıklıktan çekinme ve hatta yalan beyanlarda bulunma yollarına giderek ceza muhakemesine zarar vermişlerdir. Belirli bir şekil şartı olmadığından sebep hakim tanığa ilişkin alınacak önlemleri serbestçe belirleyebilir. Tanığa ilişkin bilgiler söz konusu yargılamada görevli savcı ve hakimler tarafından korunur. Gizli tanıklık yapılmasına ilişkin izni de yine aynı şekilde yargılamadan sorumlu hakim ve savcı verebilir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.