Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Kasten Yaralama Suçu

Kasten yaralama Türk Ceza Kanunu içerisinde vücut dokunulmazlığına karşı suçlar başlığı altında incelenmektedir. Bu suçun varlığı ile korunmakta olan hukuki değer kişilerin vücut dokunulmazlığıdır. Bu hak aynı zamanda anayasal güvence altında bulunmaktadır. Kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suçtur. Kanun maddesinde kasten yaralama suçundan bahsederken bu suçun başkasının vücuduna acı vermek, algılama yeteneğini bozmak, sağlığını bozmak şeklinde işlenebileceği aktarılmıştır.

Kasten yaralama Türk Ceza Kanunu içerisinde vücut dokunulmazlığına karşı suçlar başlığı altında incelenmektedir. Bu suçun varlığı ile korunmakta olan hukuki değer kişilerin vücut dokunulmazlığıdır. Bu hak aynı zamanda anayasal güvence altında bulunmaktadır. Kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suçtur. Kanun maddesinde kasten yaralama suçundan bahsederken bu suçun başkasının vücuduna acı vermek, algılama yeteneğini bozmak, sağlığını bozmak şeklinde işlenebileceği aktarılmıştır. Bu fiillerden herhangi bir tanesinin gerçekleşmesi suçun oluşması için yeterlidir.

Kasten yaralama suçunun oluşabilmesi için elbette bir de kasıt aranmaktadır. Kişi karşısındaki kişinin bilerek veya isteyerek vücuduna acı vermeli veya sağlığını bozmalı veya algılama yeteneğini bozmalıdır. Kişi bunları yanlışlıkla yaparsa bu suç oluşmaz.

Kasten Yaralama Suçunun Nitelikli Halleri

1-) Kasten yaralama suçunun üst soy, alt soy, eşe ve kardeşe karşı işlenmesi

2-) Kasten yaralama suçunun beden veya ruh açısından kendisini savunamayacak kişiye karşı işlenmesi

3-) Suçun kişinin yerine getirmekte olduğu kamu görevi nedeni ile işlenmesi

4-) Suçun kamu görevlisinin görevi nedeniyle elinde bulunan nüfuzun kötüye kullanması suretiyle işlenmesi

5-) Suçun silah ile işlenmesi

6-) Kasten yaralama suçunun canavarca hisle işlenmesi

Kasten Yaralama Suçunun Cezası

Kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler Türk Ceza Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. İlgili kanun maddelerinde suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Ancak bu ceza suç sonucunda basit tıbbi müdahaleler ile giderilebilir durumlarda geçerli değildir. Basit tıbbi müdahaleler ile giderilebilir yaralanmalarda 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun nitelikli hallerinin varlığı halinde ise verilecek olan ceza yarı oranında artırılır. Bu durumun tek bir istisnası vardır. Kasten yaralama suçu canavarca hisle işlenmiş ise ceza yarı oranında değil 1 kat artırılır.

Fail yaralama kastıyla harekette bulunmuş ancak bu hareket neticesinde mağdur ölmüş ise bu neticesi sebebiyle ağırlaşmış bir suçtur. Bu tip bir olay meydana geldiğinde verilecek olan ceza Türk Ceza Kanunu 86. Maddesinin birinci fıkrasına dahil olan durumlarda 8 yıldan 12 yıla kadar üçüncü fıkrasına giren durumlarda ise 12 yıldan 16 yıla kadar hapis cezasıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.