Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İş Hukukunda Hamile Kadının Hakları

İş hukuku alanında kanunlara göz attığımız zaman yer yer kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyan hükümlere rastlamak mümkündür. Bunun temel sebebi insan ihtiyaçlarından kaynaklı olmaktadır. Erkekler ve kadınlar doğaları gereği farklı ihtiyaçlara sahip olsalar da onların işverenlerinin her işçisine ayrım gözetmeksizin eşit davranma yükümlülüğü vardır.

İş hukuku alanında kanunlara göz attığımız zaman yer yer kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyan hükümlere rastlamak mümkündür. Bunun temel sebebi insan ihtiyaçlarından kaynaklı olmaktadır. Erkekler ve kadınlar doğaları gereği farklı ihtiyaçlara sahip olsalar da onların işverenlerinin her işçisine ayrım gözetmeksizin eşit davranma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülük de hayata uyarlandığında bazı belli başlı problemlerin oluşabileceği anlamına gelmektedir. Kanun koyucu bu noktada sonradan oluşabilecek adaletsiz durumların önüne geçmek adına kadın işçilere iş hayatında erkeklerden farklı olarak verilecek hakları işverenlere bırakmak istemediği bu konuda özel düzenlemelerde bulunmuştur. Bu düzenlemelerin konularından bir tanesi de iş hayatında hamile kadınlara ilişkin düzenlemelerdir.

Hamile Kadın İşçilerin Hakları


1-) Kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı

İşçinin haftalık yasal çalışma süresinin diğer emsal niteliğindeki işçilere oranla daha az olması durumunda söz konusu iş sözleşmesinin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Tam zamanlı çalışan kadın işçiler gebe kaldıkları takdirde eğer talep ederler ise iş kısmi süreli çalışmaya başlayabilirler.

2-) Gece Çalışma Yasağı

Çalışma saatleri gece olan işçilerin hangi şartlar altın çalışacağı 4857 sayılı İş Kanunu içerisinde belirlenmiştir. Hamile olan kadın işçilerin ise hukuki olarak gece vardiyasında çalıştırılması yasaktır. Hamile kadınlar gece vardiyasında çalışamazlar.

3-) Fazla çalışma yasağı

Gebeliğin tespit edildiği tarihten itibaren hamile kadınların fazla mesai yapması yasaklanmıştır. Bu yasak doğum ile bitmez. Doğan çocuk 1 yaşını tamamlayıncaya dek annelerinin fazla mesai yapması yasaklanmıştır.

4-) Doğum izni

Kadın işçiler hamile kaldıkları takdirde doğum öncesinde kendilerine doğum izni verilmesi kanun hükümlerince belirlenmiştir. Bu iznin süresi ise gebeliğin durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Esas itibariyle tekil gebeliklerde doğum izninin süresi doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olarak toplam 16 hafta biçiminde belirlenmiştir. Ancak çoğul gebeliklerde bu süre doğum öncesi 10 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olarak da belirlenebilir.

5-) Ücretsiz izin

Doğum yapan kadın işçiler doğum sonrası doğum izni tamamlandıktan sonra işverenine yazılı başvuru yaptığı takdirde 6 ay ücretsiz izin kullanma hakkına sahiptir. Ücretsiz izin kullanan kişiler bu

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.