Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Evlilik birliği eşlere önemli sorumluluklar yükler. Kanunlar da eşlere terk nedeniyle boşanma davası açma hakkı tanımıştır. Medeni kanun gereği boşanmanın haklı sebeplerinden olarak sayılan terkin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki gerçek terk diğeri ise yapıntı terk olarak belirtilir. Terk nedeniyle boşanma davasının elbette doğurduğu en önemli sonuç evliliğin bitmesidir. Ancak hakim söz konusu evlilikte bir barışma ihtimali görürse ayrılık kararı da verebilir.

Evlilik birliği eşlere önemli sorumluluklar yükler. Bunlardan bir tanesi de birlikte yaşama olgusu olarak göze çarpar. Türk Medeni Kanunu içerisinde boşanmanın haklı sebepleri sayılmıştır. Terk de bu sebeplerden bir tanesidir. Kanun eşlere terk nedeniyle boşanma davası açma hakkı tanımıştır.

Terk Nedeniyle Boşanmanın Şartları

1-) Eşlerden biri evliliğin getirdiği sorumlulukları yerine getirmemek gayesiyle ortak yaşamı sonlandırmalıdır.

2-) Terk süresinin 6 ayı bulmuş olması gerekmektedir.

3-) Terki gerçekleştirmiş olan eşe ihtarname gönderilmiş olması gerekir.

4-) Eşler arasında ayrılık kararı bulunmamalıdır.

5-) Terk eden eşin terk için haklı bir sebebi bulunmamalıdır.

Bu şartlar yerine geldiğinde terk edilen eşin terk nedeniyle boşanma davası açma hakkı bulunmaktadır.

Terk Çeşitleri

Medeni kanun gereği boşanmanın haklı sebeplerinden olarak sayılan terkin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki gerçek terk diğeri ise yapıntı terk olarak belirtilir. Gerçek terk eşlerden birinin ortak yaşamı kendi iradesi ile sonlandırması durumudur. Kısacası eşlerin birlikte yaşamamaları olarak da adlandırılabilir. Ancak burada şuna dikkat edilmesi gerekmektedir eşler birlikte yaşadığı sürece aynı yatakta yatmamaları yada küs durumda bulunmaları terk nedeniyle boşanma hakkı vermez. Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için ortak yaşamın tamamen sonlanması gerekmektedir. Gerçek terk neticesinde yalnızca terk edilen eş yani ortak konutta yaşamaya devam eden eş terk nedeniyle boşanma davası açabilir.

Yapıntı terk kavramı ise gerçek terkten tamamen farklıdır. Aslında bir terk durumu değil zorunlu dışlanma durumu söz konusudur. Eşlerden biri bir diğerini ortak yaşanılan konuta sokmadığı durumlarda yapıntı terk gerçekleşmiş olur. Bu durumda konuta girmesi engellenen eş terk nedeniyle boşanma davası açabilecektir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasının Sonuçları

Terk nedeniyle boşanma davasının elbette doğurduğu en önemli sonuç evliliğin bitmesidir. Ancak hakim söz konusu evlilikte bir barışma ihtimali görürse ayrılık kararı da verebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta bulunmaktadır. Terk nedeniyle boşanma davasının açılabilmesi için öncelikle terk edilen eşin terk eden eşe ihtarname göndermesi gerekmektedir. Bu ihtarnamenin gönderilmesi terk eden eşin kusurlarının terk edilen eş tarafından affedildiği anlamını da taşır. Dolayısı ile terk nedeniyle boşanma davalarında terk edilen eş boşanma neticesinde herhangi bir manevi tazminat talebinde bulunamaz.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.