Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Mal Rejimi Sözleşmesi

Mal rejimi sözleşmesi, aile içi işleyişi, eşlerin birbirlerine karşı durumunu, malların paylaşımını ve gelir ve giderlerin nasıl yapılacağını belirleyen, eşlerin iradelerine dayalı kurulmakta olan sözleşmedir.

MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ

 

Mal rejimi sözleşmesi, aile içi işleyişi, eşlerin birbirlerine karşı durumunu, malların paylaşımını ve gelir ve giderlerin nasıl yapılacağını belirleyen, eşlerin iradelerine dayalı kurulmakta olan sözleşmedir. Evlilik sözleşmelerinin asıl değeri boşanma sonrasında mal paylaşımının nasıl yapılacağını belirlemesi hususudur. Evlilik sözleşmesi, eşlerin karşılıklı olan davranışlarının bir taahhüdü değil, yalnızca malvarlıklarını düzenlemek için yapılmış olan bir sözleşmedir. Evlilik sözleşmesinin kanundaki anlamı mal rejimi sözleşmesi olup halk içinde çoğunlukla evlilik sözleşmesi tabiri kullanılmış olduğundan zaman zaman karıştırılabilmektedir

 

Mal Rejimi Sözleşmesinin Geçerlilik Şartları

 

Evlilik sözleşmesinin geçerli olması için bazı koşullar vardır. Evlilik sözleşmesi geçerlilik koşulları:

1-) Tarafların Anlaşması: Mal rejimi sözleşmesi geçerlilik koşulları arasında evlenecek yahut da evli olan kişilerin, evlilik sözleşmesini karşılıklı uzlaşma ile kanunda öngörülmekte olan mal rejimi türleri içerisinden seçmesi yer alır.

2-) Ehliyet: Mal rejimi sözleşmesi, yalnızca ayırt etme gücüne sahip olanlar aracılığıyla yapılabilir. Küçükler ile kısıtlılar, yasal temsilcilerinin olurunu almak zorundadırlar.

3-) Noterde Yapılma yahut da Evlilik Başvurusu esnasında Seçilme: Mal rejimi sözleşmesi, noterde düzenleme yahut da onaylama biçiminde yapılır. Fakat, taraflar evlenme başvurusu esnasında hangi mal rejimini seçtiklerini yazılı biçimde  de bildirebilirler.

4-) İmza: Mal rejimi sözleşmesinin geçerli duruma gelebilmesi için taraflarca ve gerektiğinde yasal temsilcilerince imzalanması zorunlu durumdadır.

5-) Kanuna Uygunluk: Kanunun emredici kararlarına, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı yahut da konusu imkânsız olan evlilik sözleşmeleri kesin biçimde hükümsüzdür.

 

Mal Rejimi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

 

Evlilik sözleşmesi nasıl yapılır dendiğinde; evlilik sözleşmeleri bir diğer ismiyle mal rejimi sözleşmeleri iki biçimde yapılabilmektedir.

İlk olarak taraflar evlilik başvurusu esnasında mal rejimi sözleşmesi yapılmaktadır. Bu biçimde mal rejimi sözleşmesi yapılması daha istisnai bir yol olup evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak sadece mal rejiminin seçilmesi sureti ile de yapılır. Bu durumda seçilmiş olan mal rejimi evlilik tarihinden itibaren hüküm ifade eder.

İkinci ve de daha yaygın yol ise mal rejimi sözleşmesinin noterde yapılmasıdır. Taraflar diler ise mal rejimi sözleşmesini bir avukata hazırlatarak imzaları noterde onaylatmak şeklinde dilerlerse noterinin düzenleme biçiminde hazırladığı metni imzalamak suretiyle evlilik sözleşmesini yaparlar. Bu durumda noterde yapılmış olan evlilik (mal rejimi) sözleşmesi noterde yapılmış olduğu tarihten başlayarak hüküm ifade edilecektir. Noterde yapılmış olan mal rejimi sözleşmesinin nikâh akdinden önce yapılması durumunda ise rejimin başlangıcı yine evlilik tarihi olur.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.