Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İşçinin Haklı Nedenle Fesih Hakkı

İş sözleşmesi taraflardan herhangi bir tanesinin tek taraflı fesih beyanı ile sona erdirilebilmektedir. İş Kanunun 24. Maddesi kapsamında işçinin haklı sebeple derhal fesih haklarını düzenler. Buna göre sağlık sebepleri, işverenin ahlak ve iyi niyet normlarına uymayan haller ve benzeri davranışları ile zorlayıcı sebeplerin bulunması durumunda işçi, iş sözleşmesini derhal feshedebilir.

İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE FESİH HAKKI

 

İş sözleşmesi taraflardan herhangi bir tanesinin tek taraflı fesih beyanı ile sona erdirilebilmektedir. İş Kanunun 24. Maddesi kapsamında işçinin haklı sebeple derhal fesih haklarını düzenler.  Buna göre sağlık sebepleri, işverenin ahlak ve iyi niyet normlarına uymayan haller ve benzeri davranışları ile zorlayıcı sebeplerin bulunması durumunda işçi, iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Bu pozisyonda işverenin, feshe bağlı hakları ödeme yükümlülüğü bulunacaktır.

 

Sağlık Sebepleri

 

1-) İş sözleşmesinin konusu durumunda olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir nedenle işçinin sağlığı yahut da yaşayışı için tehlikeli olursa.

2-) İşçinin devamlı olarak yakından ve doğrudan buluşup görüşmüş olduğu işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı yahut da işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulmuş olursa.

 

Burada önemle belirtmek gerekir ki sayılmakta olan ilk madde bakımından haklı nedenle iş sözleşmesinin feshinin söz konusu olması için işçinin sağlığının yahut da yaşayışının tehlikeye düşmesi hali yapılmakta olan işin niteliğinin bir sonucu olmalı. Aksi durumda iş sözleşmesi haklı sebeple feshedilmiş sayılmaz.

İkinci maddede ise anılmakta olan bulaşıcı hastalık işçinin sağlık durumunu ciddi bir biçimde tehlikeye düşürür durumda olmalıdır.

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller

1-) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı aşamada bu sözleşmenin esaslı hususlarından biri hakkında yanlış vasıflar yahut da şartlar göstermek veya gerçeğe uygun olmayan veriler vermek yahut da sözler söylemek suretiyle işçiyi kandırırsa.

2-) İşveren işçinin yahut da ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak biçimde sözler söyler, davranışlarda bulunursa yahut da işçiye cinsel tacizde bulunursa

3-) İşveren işçiye yahut da ailesi üyelerinden bir tanesine karşı sataşmada bulunur yahut da gözdağı verirse yahut işçiyi yahut da ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa iter, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden bir tanesine karşı hapsi gerektirmekte olan bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır ithamlarda bulunursa.

4-) İşçinin diğer bir işçi yahut da üçüncü kişiler aracılığıyla işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu konuyu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmamış olursa

5-) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri yahut da sözleşme koşullarına uygun olarak hesap edilmez yahut da ödenmezse,

6-) Ücretin parça başına yahut da iş tutarı üstünden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapma imkanı olan sayı ve tutardan az iş verildiği durumlarda, aradaki ücret farkı süre esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmaz ise yahut çalışma şartları uygulanmaz ise

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.