Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İş Hukukunda İş Güvencesi

İş güvencesi kavramına geniş olarak bakıldığında işçinin işten çıkarılma durumuna zorlaştıran, işten çıkarma işleminin ardından doğacak olan zararlara ilişkin önlemleri içerir. İş güvencesi aslında bir önlemler toplamıdır.

İş Güvencesi Nedir?

İş güvencesi kavramına geniş olarak bakıldığında işçinin işten çıkarılma durumuna zorlaştıran, işten çıkarma işleminin ardından doğacak olan zararlara ilişkin önlemleri içerir. İş güvencesi aslında bir önlemler toplamıdır. Bu önlemlerin en önemlileri kıdem tazminatı ve bildirimde bulunma yükümlülüğü olarak göze çarpar. İş güvencesi kavramına dar açıdan bakacak olursak işçinin iş sözleşmesinin feshinin önlenmesine ilişkin önlemlerdir. Bu önlemler dava olarak İşe İade Davası şeklinde karşımıza çıkar.

İşveren Açısından İş Güvencesi

İşçilerin iş güvencesi kapsamında hakları ve onlara hak olarak tanınan önlemler kanunda yer alırken söz konusu işyerinde toplam çalışan sayısı oldukça önem taşır. Bu bilgiler ışığında işverenin o iş kolunda 30 adetten fazla çalışanı var ise o iş kolundaki iş yeri iş güvencesi hükümlerine tabidir. Bunun bir istisnası vardır. 30 çalışan kuralı tüm iş kollarını kapsarken yalnızca tarım üzerine iş yapan iş yerleri için bu sayı 51 olarak belirlenmiş durumdadır.

Çalışan Açısından İş Güvencesi

İşçinin iş güvencesinden yararlanabileceği konular işveren yararına hareket ettiği yani çalıştığı işyerine ve iş koluna dair konularla sınırlıdır. İşçinin iş güvencesinden yararlanabilmesi için o iş yerinde 6 aylık kıdemi bulunmalıdır.

İş Güvencesi Şartları

1-) Çalışan kişinin kanun hükümlerince işçi sayılabilmesi gerekmektedir

2-) İşçinin belirsiz süreli sözleşme ile çalışması gerekliliği vardır

3-) İşçinin işyerindeki kıdemi en az 6 ay olmalıdır

4-) Söz konusu işyerinde en az 30 çalışan olmalıdır

Bu şartlar gereği işten çıkarılan bir işçinin İşe İade Davası açabilmesi için öncelikle bu şartların varlığı aranır. Bu şartların varlığı söz konusu olduğunda işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilir bir işçi olacaktır. Öte yandan işçi işine son verildikten sonra en geç 1 ay içerisinde arabuluculuk başvurusunda bulunmalıdır. Bu süre hak düşürücü süredir. Arabuluculuk neticesinde işçi ile işveren arasında bir anlaşma söz konusu olursa anlaşma şartları hüküm olarak kabul edilir ve dosya kapatılır. Ancak arabuluculuk evresi anlaşmazlık ile sonuçlanırsa işçi 2 hafta içerisinde İşe İade Davası açmalıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.