Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Ceza Hukukunda Taksirle Öldürme Suçu

Taksir kavramı Türk Ceza Kanunu içerisinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre taksir suçun özen ve dikkat yükümlülüklerine aykırılık dolayısıyla neticesi öngürülmeksizin işlenmesi durumudur. Taksirle öldürme suçunda da kişi kasten değil taksirle bu suçu işlemektedir.

h2>Taksir Nedir?

Taksir kavramı Türk Ceza Kanunu içerisinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre taksir suçun özen ve dikkat yükümlülüklerine aykırılık dolayısıyla neticesi öngürülmeksizin işlenmesi durumudur. Taksirle öldürme suçunda da kişi kasten değil taksirle bu suçu işlemektedir. Sıklıkla trafik kazaları, iş kazaları ve doktor hatası gibi durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Bir suçun taksirle işlenebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

1-) Hareketin iradiliği

2-) Neticenin iradi olmaması

3-) Hareketle netice arasında iradilik bulunmaması

4-) Neticenin öngörülebilir olması

Bilinçli Taksir ve Basit Taksirle Öldürme

Bilinçli taksir ve basit taksir konuları mevcut olaya özgü olarak incelenmelidir. En yakın tanım olarak kişinin neticeyi öngörebilmesine rağmen dikkat ve özen yükümlülüklerini yerine getirmemesine bilinçli taksir, kişinin neticeyi direk olarak öngörememesine ise basit taksir olarak açıklanabilir. Bilinçli taksir durumunda genel olarak fail neticeyi öngörür ancak kendi bilgi ve tecrübesine dayanarak umarım olmaz düşüncesiyle hareket eder. Dikkat edilmesi gereken durum şudur kişi neticeyi öngörmesine rağmen adam öldürme suçunu yanlışlıkla işlemiş olmalıdır. Aksi durumunda kasten adam öldürme suçu işlenmiş olur.

Taksirle Öldürme Suçunun Cezası

Taksirle öldürme suçunun cezası Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alır. Kanun içerisinde taksirle adam öldürmenin cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası olarak tanımlanmıştır. Kanun içerisinde failin fiili neticesinde birden fazla insanın ölümüne yol açan bir durum veya en az bir kişinin ölümü ve bir veya birden daha fazla insanın yaralanmasına yol açan bir durum oluşmuş ise faile 2 yıl ile 15 yıl arasında hapis cezası verileceği belirtilmiştir.

Taksirle öldürme suçunun cezasızlığına ilişkin ise yalnızca bir adet durum örnek gösterilmiştir. Bu durum failin taksirle öldürme neticesinde cezaya hükmedilmesini gereksiz kılacak bir biçimde mağdur olduysa geçerlidir. Kısaca fail ile mağdur arasında ailevi veya kişisel bir bağın varlığı aranmalıdır. Fail ölüm neticesinde o kadar elem ve acı çekmelidir ki olay neticesinde faile bir de hapis cezası verilmesi gereksiz olmalıdır. Bu duruma örnek olarak çocuğuyla aynı araçta bulunan bir annenin dikkatsizliği sonucu çocuğunun ölümüne yol açan bir kaza neticesinde zaten çocuğunun ölümünden dolayı fazlasıyla acı içinde bulunacağından kendisine bir de hapis cezası verilmesi anneyi ve aileyi daha zor duruma düşürebilecektir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.