Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Veraset İlamı

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), mirasçıya talebi üstüne sulh hukuk mahkemesince yahut da noterce verilmiş olan ve mirasçının mirasçılık sıfatını ispat etmesine ve de bu unvan ile tereke üstünde tasarrufta bulunmasına yarayan belgedir.


VERASET İLAMI

 

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), mirasçıya talebi üstüne sulh hukuk mahkemesince yahut da noterce verilmiş olan ve mirasçının mirasçılık sıfatını ispat etmesine ve de bu unvan ile tereke üstünde tasarrufta bulunmasına yarayan belgedir.

Terekeyi oluşturmakta olan mal ve haklar murisin ölümü ile beraber kendiliğinden intikal ettiğinden mirasçılar tereke malları üstünde tasarrufta bulunabilirler. Bankalardaki paraların çekilebilmesi, üçüncü şahıslardaki alacakların talep edilebilmesi, tapu eylemlerinin yapılabilmesi için mirasçılık sıfatını ispat etmekte olan mirasçılık belgesine ihtiyaç duyulur.

Veraset ilamı miras hakkının varlığına karine teşkil eder durumda olup aksi her dönemde ispat edilebilecektir. Fakat bu belge miras hakkını kesin biçimde tespit etmez; aksi ispat olana kadar miras hakkının varlığına işaret eder.

 

Veraset İlamı (Mirasçılık Belgesi) Ne İşe Yarar?

 

Murisin malvarlığı ile ilgili tasarrufta bulunulması ve de mirasçının miras bırakanın mirasçısı olduğunu ispatlayabilmesi için elinde veraset ilamı yani mirasçılık belgesi bulunması ve bunu ibraz edebilmesi gerekmektedir.

Veraset ilamı, mirasçıya tereke mallarının alacaklarını tahsil yahut da talep etme, terekedeki taşınmaz malların tapuya tescilini sağlayabilme yetkisi vermektedir.

Mirasçıların murisin ölümü ile birlikte mirasçılık sıfatını kazansa da başka bir deyişle mirasçılık sıfatı kazanmak için mirasçılık belgesi çıkarma zorunluluğu bulunmasa bile pek çok işlemi yapabilmek için ve miras hakkının ispatı için veraset ilamına sahip olmaları gerekir.

Veraset İlamı ölen kişinin mirasçılarını açıkça ve payları oranında gösteren belgedir. Mirasçılar bu belge ile hukuk önünde malları paylaşmış olurlar. Veraset ilamı mahiyeti sebebiyle fazlasıyla önemli bir belge olduğu için rahatlıkla her devlet dairesinden temin edilemeyecek özel bir belgedir.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Mirasçıların veraset ilamı alabilmesi için Türk Hukukunda öngörülen 2 adet yol vardır. Bunlar;

1-) Mirasçının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine giderek Veraset İlamı istemini içerir dilekçe ile Veraset İlamının tarafına verilmesini talep etmesi.

2-) Mirasçının bulunduğu yerdeki bir Notere giderek Veraset İlamının çıkartılmasını talep etmesi.

Noterden Veraset İlamı almak daha kolay ve daha hızlı olduğu için genel olarak daha fazla tercih edilmektedir.

E-Devletten Veraset İlamı Alınır Mı?

Veraset İlamı başka bir deyişle mirasçılık belgesi sadece Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da Noterden alınabilen çok önemli bir belgedir. Bu nedenle şu anda e-devlet üzerinden mirasçılık belgesi alınması mümkün değildir.

Ancak şunu belirtmekte fayda var. Eğer daha önce herhangi bir mirasçı veraset ilamı almış ise bu takdirde ev devlet üzerinden sorgulama yapılabilmektedir. Eğer bir Veraset İlamı var ise o zaman mirasçının başvuru yapmasına gerek kalmayacaktır. Ancak bu yol şu an için Sulh Hukuk Mahkemelerinden verilen Veraset ilamları için geçerlidir. Bunun için yapılması gereken e-devlete girmek, Arama bölümüne “Veraset İlamı Sorgula” yazmak ve sonucu incelemek

Veraset İlamı Talep Etme Şartları

1-) Murisin vefat etmiş olması yahut dagaipliğine karar verilmiş olması,

2-) Veraset ilamı talep etmeye yetkili kişiler tarafından istekte bulunulması,

3-) Mirasçıların belge talep etme işleminden önce tamamının biliniyor olması,

4-) Vasiyet yahut da ölüme bağlı tasarruflara 1 aylık zamanda itiraz edilmemiş olması gerekir.

 

Veraset İlamının İptali

 

Mirasçılık belgesi mirasçı adetinin fazla olmasından yahut da farklı mirasçıların mirasçılık belgesini farklı kurumlardan almasından kaynaklanmak üzere hatalı olabilir. Mirasçılık belgesinin hatalı olduğu mahkemede ispat edilmediği sürece belgenin doğru olduğu kabul edilmelidir. Veraset ilamının iptali davasını mirasçılık belgesinin yanlış düzenlenmesinden dolayı mağdur olan her mirasçı açabilmektedir.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.