Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Miras Hukukunda Saklı Pay

Miras bırakan kişiler Arzu ettikleri takdirde kendi ölümlerine bağlı biçim vasiyetname bırakabilirler. Bu vasiyetnameler içerisinde de sahip oldukları oldukları varlıklarının kimlere ve ne şekilde pay edileceğini belirtebilirler.

Miras bırakan kişiler Arzu ettikleri takdirde kendi ölümlerine bağlı biçim vasiyetname bırakabilirler. Bu vasiyetnameler içerisinde de sahip oldukları varlıklarının kimlere ve ne şekilde pay edileceğini belirtebilirler. Bu konuda genel esas itibari ile vasiyetname ölümden sonra uygulanır. Ancak belli bazı durumlarda miras bırakan kişi mal varlığını paylaştırırken bazı mirasçıların saklı paylarına da tecavüz edebilir. Bu durumda saklı payına tecavüz edilen mirasçı bu durumdan dönülmesi için tenkis davası açmalıdır.

Saklı Pay Nedir?

Saklı pay miras içinde bulunan bazı hakların korunması olarak adlandırılabilir. Bir başka deyişle bazı mirasçıların miras üzerindeki haklarının dokunulmaz olmasıdır. Bu saklı paylar vasiyetname veya miras sözleşmesi gibi düzenlemeler ile dokunulabilecek haklar değillerdir. Bu paylar kişinin koşulsuz haklarıdır. Miras bırakan kişi bile bu hakka dokunamaz. Türk Medeni Kanun içerisinde saklı pay hakkı olan kişiler sınırlandırılmış durumdadır. Bu kanun gereği saklı pay hakkı olan mirasçılar şunlardır;

1-) Miras bırakan kişinin altsoyu (çocukları, evlatlık çocukları, torunları ve torunlarının çocukları)

2-) Miras bırakan kişinin sağ kalan eşi

3-) Miras bırakan kişinin anne ve babası

Bundan önceki dönemlerde miras bırakan kişinin kardeşleri de saklı payı olan mirasçı olarak sayılmaktaydı. 2007 yılında yapılan değişiklik ile beraber kardeşlerin miras üzerinde saklı paylarının olmadığına karar verildi. Bu tarihten sonra yaşanan ölümlerde saklı pay hükümleri miras bırakanın kardeşleri için geçerli değildir.

Tenkis Davası

Tenkis davası saklı payına tecavüz edildiğini düşünen mirasçılar tarafından açılan davadır. Örneğin miras bırakan saklı payı olan mirasçılardan bir tanesinin saklı payı üzerinde ölüme bağlı bir tasarruf yaptığında tenkis davası söz konusu olur. Saklı payı olan mirasçı miras bırakanın yaptığı tasarruf ile beraber saklı pay oranını aştığını talep ederek tenkis davası açabilir. Bu genel kural olarak kabul edilir.

Bu kuralın yalnızca bir istisnası vardır. Saklı pay hakkı olan mirasçıların alacaklıları da tenkis davası açabilir. Tenkis davası yalnızca miras bırakan öldüğü takdirde açılabilir. Mirasçılar saklı pay haklarını ihlal eden bir tasarruf olduğunu bilseler bile miras bırakan ölmediği sürece tenkis davası açamaz. Herhangi bir şekilde ihtiyati tedbir kararı koyduramaz. Zira miras bırakan hayatta olduğu sürece mal varlığı ona aittir ve üzerinde istediği gibi tasarruf yapma yetkisi vardır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.