Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Miras Payının Devri

Miras payına sahip olan mirasçılardan bir tanesi sahip olduğu payı diğer mirasçılardan birine yada birkaçına devrederse bu işlem miras payının devri işlemidir. Miras payının devri bir bedel karşılığı veyahut da bedelsiz şekilde gerçekleşebilir.

Miras payına sahip olan mirasçılardan bir tanesi sahip olduğu payı diğer mirasçılardan birine yada birkaçına devrederse bu işlem miras payının devri işlemidir. Miras payının devri bir bedel karşılığı veyahut da bedelsiz şekilde gerçekleşebilir. Miras payının devrine dair hükümler bizzat Türk Medeni Kanunu içerisinde düzenlenmiş durumdadır.

Miras Payı Devrinin Şartları

Miras payının devredilebilir durumda bulunduğu bir süre aralığı vardır. Bu süre aralığında devredilebilir durumdadır. Bu aralık mirasın açıklandıktan sonra paylaştırılana kadar olan süredir. Yani mirasçılar paylarının devretmek istiyorlarsa paylaşım tamamlanmadan önce devretmek zorundadır. Miras bırakan kişi ölüp de miras açılana kadar ise mirasçılar paylarının devredemezler. Miras payının devredilebilmesi için öncelikle mirasın açılması gerekir. Miras bırakan kişi ölmeden önce miras payını devretmek isteyen mirasçı bu işlemi yalnızca miras bırakanın izni olduğu takdirde yapabilir.

Süre şartının yanı sıra miras payının devri işleminde aranan bir diğer şart ise mirasçıların birden fazla olmasıdır. Miras bırakan kişinin yalnızca tek bir mirasçısı olduğu takdirde miras payının devri söz konusu olamaz. Zira zaten tek başına mirasçı olan kişinin payını devredebileceği kimse bulunmamaktadır. Mantıken de bütün mallar üzerinde tek başına tasarruf yetkisi olan bir mirasçı varken herhangi bir payın devrine ihtiyaç yoktur.

Bir diğer şart da açıkça anlaşıldığı üzere miras payını devreden kişinin mirasçı olması gerekliliğidir. Zira mirasçı olmayan bir üçüncü kişinin mirasta payı bulunmaz. Bu duruma uygun sık rastlanılan bir örnek olarak bazen ölen kişinin sağ kalan eski eşleri miras paylarını istemediklerini ve devretmek istediklerini belirtirler. Ancak bu mümkün değildir. Zira eski eş mirasçı değildir.

Miras Payı Devrinin Sonuçları

Miras payını devreden kişi eğer miras üzerinde bulunan tüm haklarından feragat etmiş ise ilk olarak miras ortaklığından çıkmış olur. Bulunan mirasın ortaklarından biri değildir. Otomatik olarak da miras paylaşımı yaparken kendisine pay verilmez. Öte yandan miras payını devretmek isteyen kişi bu işlemi yazılı olarak yapmak zorundadır. Resmi belge olarak hazırlanmayan miras payının devri sözleşmelerinin herhangi bir geçerliliği yoktur.

Miras payına sahip olan bir kişi bu hakkını üçüncü bir kişiye devrettiği takdirde ise üçüncü kişi mirasın ortağı veya mirasçı sıfatını kazanmaz. Yalnızca yeni bir alacak hakkına kavuşmuş olur ki bu hakkı yalnızca payını devreden mirasçıya karşı kullanabilir. Uygulamada bu hakkın kullanımı miras paylaşıldıktan sonra payını devreden mirasçıya düşen payı üçüncü kişinin alması olarak uygulanır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.