Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Olumlu Miras Sözleşmeleri

Olumlu Miras sözleşmeleri neticesinde Miras bırakan kişi mirasını sözleşme yaptığı bir kişiye vermeyi taahhüt eder. Olumsuz Miras sözleşmelerinde ise Miras bırakan bir kişiyi mirasından mahrum eder ve mirasçı da alacağı mirastan feragat eder.

Miras sözleşmeleri kısaca kişilerin ölüme bağlı tasarruflarını resmi belgeye aktarması olarak anlatılabilir. Miras sözleşmeleri kendi aralarında da ikiye ayrılır. Bunlar;

1-) Olumlu Miras Sözleşmeleri

2-) Olumsuz Miras Sözleşmeleri

Olumlu Miras sözleşmeleri neticesinde Miras bırakan kişi mirasını sözleşme yaptığı bir kişiye vermeyi taahhüt eder. Olumsuz Miras sözleşmelerinde ise Miras bırakan bir kişiyi mirasından mahrum eder ve mirasçı da alacağı mirastan feragat eder.

Miras sözleşmeleri tek taraflı ve iki taraflı olarak hazırlanabilir. Bu durumun temel nedeni Miras sözleşmelerinin tek kişinin ölümüne bağlı olarak ya da iki kişinin ayrı ayrı ölümlerine bağlı olarak hazırlanabilir durumda olmasıdır. Miras sözleşmeleri sözleşmenin taraflarını konu ederek hazırlanabileceği gibi üçüncü kişileri de konu ederek hazırlanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Üçüncü kişiyi konu edinerek hazırlanan sözleşmelerde üçüncü kişi miras sözleşmesi hazırlayan kişinin ölümüne bağlı olarak sözleşme şartları ölçeğinde mirastan pay alma hakkına sahip olurlar. Miras sözleşmelerinde konu edinen üçüncü kişiler borç altına girmezler.

Miras sözleşmeleri genel prensip olarak borç doğuran sözleşmeleri olmazlar. Olumlu Miras sözleşmelerinde taraflardan biri bir diğerinin ölümüne bağlı tasarruflar neticesinde onun mirasından pay alır. Bu pay hakkı tek taraflı olarak terk edilemez.

Hazırlanan bir olumlu miras sözleşmesinin geçerli sayılabilmesi için ilk olarak miras bırakan kişinin ayırt etme gücüne sahip olması ve ergin bir kişi olması gerekmektedir. Zira ölüme bağlı tasarruflarda temsil ve vekalet yetkisi ile işlem yapılamaz. Yani miras bırakan kişi olumlu miras sözleşmesi yapacağında yasal temsilcisi bu işlemi onun yerine yapamaz. Hazırlanan sözleşme yalnızca ölüme bağlı bir tasarruf içermiyor ise yasal temsilcinin yetki alanına girer.

Olumlu miras sözleşmelerinin fesih işlemlerinde ise genel esas anlaşmadır. Fesih için sözleşmenin taraflarının fesih üzerinde karşılıklı anlaşma sağlaması yeterli olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise sözleşmenin feshi üzerinde sağlanan anlaşmanın yazılı olarak yapılması gerekliliğini. Bunun yanı sıra sözleşmelerin fesih hakkı yalnızca taraflara verilmiştir. Yani olumlu miras sözleşmelerinin konusu olan üçüncü kişiler bu sözleşmeleri fesih hakkına sahip değillerdir. Yine olumlu miras sözleşmelerinin feshinde sözleşme içerisinde miras bırakanın ölümüne bağlı bir tasarruf varsa bu sözleşme yalnızca kişinin kendisi tarafından feshedilebilir. Yasal temsilcinin bu konuda bir yetkisi bulunmaz.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.