Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Miras Taksim Sözleşmesi

Miras taksim sözleşmesi halk arasında pek bilinmese de mirasa dair işlemlerde en çok kullanılan sözleşmelerden bir tanesidir. Mirasçıların miras bırakanın mirası üzerinde nasıl tasarruflar sergileyeceğini kararlaştırdığı sözleşmelere miras taksim sözleşmesi denir.

Miras taksim sözleşmesi halk arasında pek bilinmese de mirasa dair işlemlerde en çok kullanılan sözleşmelerden bir tanesidir. Mirasçıların miras bırakanın mirası üzerinde nasıl tasarruflar sergileyeceğini kararlaştırdığı sözleşmelere miras taksim sözleşmesi denir. Bu sözleşme genel itibariyle toplam mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağına dair hükümler içerir.

Miras Taksim Sözleşmesinin Hazırlanışı

Miras taksim sözleşmesinin ilk şartı tüm mirasçıların hemfikir olması gerekliliğidir. Tüm mirasçılar ortak irade ile bu sözleşmeyi hazırlamalıdır. Sözleşme yazılı olarak hazırlanmalı, yazılı metin içerisinde tüm mirasçıların imzalarının olması gerekmektedir. Bir mirasçının bile imzası eksik durumda ise miras taksim sözleşmesi geçerli kabul edilmez.

Miras taksim sözleşmeleri miras bırakanın ölümünden itibaren hazırlanabilir. Eğer miras bırakan hayatta ise bu sözleşme hazırlanamaz. Miras taksim sözleşmesi hazırlanırken gereken bir şart da henüz mirasın paylaştırılmaması gerekmektedir. Miras paylaştırma işlemi tamamlanmış ise artık miras taksim sözleşmesi yapılamaz. Zaten miras taksim sözleşmesi yapmak anlamsız bir hale gelmiş olur.

Miras taksim sözleşmesinin miras paylaşımı için yapılma zorunluluğu yoktur. Mirasçılar kendi aralarında istediği takdirde imzalayabilir. Bunun yanı sıra miras taksim sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için herhangi bir kurum tarafından onaylatılması gerekmez. Bunun tek istisnası gayrimenkullerdir. Gayrimenkuller miras taksim sözleşmesine konu olduğu zaman tapu tescilinin noter huzurunda yapılması gerekir.

Miras Taksim Sözleşmesinin Sonuçları

Sözleşmeyi imzalayan her mirasçı sözleşme hükümleri gereğince birbirlerine karşı yükümlü hale gelirler. Bu sözleşmenin ilk sonucu sözleşme içeriği neticesinde mirasçıların her biri kendi payını isteyebilir. Mirasçılara bu sözleşme sonucunda mirasçılar sözleşme gereği ödemekle yükümlü olduğu borçları zamanında ödemekle yükümlüdür.

Miras Taksim Davası

Miras taksim sözleşmesi hazırlanarak basit bir şekilde yapılan paylama işlemi bu sözleşme yapılmadığı takdirde farklı şekillerde paylanır. Tüm mirasçıların hemfikir olmadığı durumlarda kanun koyucu mirasçılara miras taksim davası açma hakkı vermiştir. Miras taksim davasının genel amacı mirasın mirasçıların kendi aralarında anlaşarak değil mahkemenin yaptığı araştırmaların ardından paylaştırmasıdır. Bu davanın açılabileceği mahkeme miras bırakan kişinin son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Davayı açacak olan mirasçı diğer mirasçıların tamamını bildirmek durumundadır. Zira çekişmeli mahkemelerin davacı ile beraber bir de davalıya ihtiyacı vardır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.