Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası)

Hukuki anlamda kişilerin yaptıkları işlem ile aslında işlemi yapma niyetleri arasında çelişki olduğu takdirde muvazaa ortaya çıkar. Bu işlem muvazaalı bir işlem demektir. Muvazaalı işlemlerin en sık karşılaşılan örneği icra takiplerinde meydana gelir.

Muvazaa Nedir?

Hukuki anlamda kişilerin yaptıkları işlem ile aslında işlemi yapma niyetleri arasında çelişki olduğu takdirde muvazaa ortaya çıkar. Bu işlem muvazaalı bir işlem demektir. Muvazaalı işlemlerin en sık karşılaşılan örneği icra takiplerinde meydana gelir. Kişiler mallarının haciz işlemine konu edilmemesi için mallarını başka bir üçüncü kişiye devrederek hukuki zeminde bu malları satış işlemi ile elinden çıkmış gibi gösterebilir. Bu işlem muvazaalı işlemlerin en sık karşılaşılan örneğidir.

Muris Muvazaası

Muris muvazaasında genel olarak miras bırakanın niyeti mirasçılardan mal kaçırma isteğidir. Bu pratik uygulama açısından karşımıza şu şekilde çıkar; genel olarak miras bırakan mirasçıların miras üzerindeki haklarından yararlanamaması için mallarını bir başka üçüncü kişiye bağışlar. Ancak daha sonrasında mirasçılar bu duruma itiraz etmesin diye bu işlemi satış işlemi olarak göstermeye çalışır. Bu işlem muris muvazaası olarak adlandırılır.

Muris Muvazaasının Şartları

Miras muvazaasının dört temel şartı vardır;

1-) Görünen işlemin varlığı

2-) Muvazaalı işlemin tarafları arasında muvazaalı işleme dair anlaşma

3-) Mirasçılardan mal kaçırma amacı güderek hareket edilmelidir

4-) Gizli sözleşmenin varlığıdır. Yani muvazaalı işlemin tarafları arasında asıl niyete dair bir gizli sözleşme olmalıdır.

Muris Muvazaasının Sonuçları

Roma Hukuku içerisinde bu tip hukuki işlemler geçerli kabul edilirdi. Zira Roma Hukuku içerisinde ilke olarak işlemlerin usulüne uygun olarak yapılması geçerlilik kazanmasına yeter kabul edilirdi. Ancak günümüz hukuk sistemlerinde işlemlerin geçerli sayılabilmesi için niyetin ve işlemin tutarlılık göstermesi gerekmektedir. Karşılıklı irade beyanlarının bulunması ve birbirine uygun olması gerekir. Bu sebeple günümüzde görünürde olan işlem geçersiz duruma gelmiştir.

Muris Muvazaasına İlişkin Açılabilecek Davalar

Murisin hileli davranışlarına karşı görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Murisin hileli davranışlarına karşı açılabilecek davalar;

1-) Mirasta Denkleştirme Davası

2-) Yolsuz Tescilin Düzeltilmesi Davası

3-) Tenkis Davası

4-) İptal Davası

Davayı açan kişi işlemin muvazaalı olduğunu ispatla yükümlüdür. İspat edilmediği takdirde işlemin muvazaalı olduğuna dair hükümler doğmaz. Bu davanın herhangi bir zaman aşımı süresi bulunmamaktadır. Davacılar bu davayı açarken herhangi bir süre kısıtlamasını düşünmek zorunda değildir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.