Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

AYRILIK DAVASI

Boşanmanın haklı sebepleri olduğunun ispatlanması üzerine ayrılık kararı alınabilir. Ayrılık kararı ile boşanma kararı arasında temel fark ayrılma durumunda evlilik birliği sona ermez. Ayrılık kararı bir nevi evliliğin tatil edilmesi durumu olarak adlandırılabilir.

AYRILIK DAVASI


Ayrılık kararı bir nevi evliliğin tatil edilmesi durumu olarak adlandırılabilir. Ayrılık kararı boşanma davalarında evlilik birliğinin tekrar kurulma ihtimali bulunması durumunda hâkim tarafından verilir. Bunun yanı sıra eşler boşanma davası yerine ayrılık davası da açabilirler. Hâkim boşanma davalarında birliğin tekrar kurulma ihtimalini görürse ayrılık kararı verebilir ancak ayrılık davasında boşanma kararı veremez.


Ayrılık Davası Nedir?


Boşanmanın haklı sebepleri olduğunun ispatlanması üzerine ayrılık kararı alınabilir. Ayrılık kararı ile boşanma kararı arasında temel fark ayrılma durumunda evlilik birliği sona ermez. Ayrılık kararı bir nevi evliliğin tatil edilmesi durumu olarak adlandırılabilir. Ayrılık kararı boşanma davalarında evlilik birliğinin tekrar kurulma ihtimali bulunması durumunda hâkim tarafından verilir. Bunun yanı sıra eşler boşanma davası yerine ayrılık davası da açabilirler. Hâkim boşanma davalarında birliğin tekrar kurulma ihtimalini görürse ayrılık kararı verebilir ancak ayrılık davasında boşanma kararı veremez. Ayrılık kararının süre sınırlaması kanunda tanımlanmıştır. Ayrılık kararı evliliğe 1 ile 3 yıl arası bir süreliğine tatil edilmesi biçiminde anlatılabilir. Bu davanın gayesi evlilik birliğinin ayakta tutulmasıdır.


Ayrılık Davasının Şartları


Kanun içerisinde ayrılık kararına ilişkin belirgin sebepler sayılmamıştır. Bunun yerine pratik uygulamada bazı boşanma sebepleri aynı zamanda ayrılık sebepleri olarak kabul edilir. Bu noktada söz konusu davada boşanmanın bazı haklı sebeplerinden biri veya birkaçı varsa ve hakim evliliğin kurtarılabilir durumda olduğuna inanırsa ayrılık kararı verecektir. Bu sebepler;


1-) Eşlerden birinin zina yapması

2-) Haysiyetsiz hayat sürme

3-) Terk

4-) Akıl hastalığı

5-) Evlilik birliğinin temelden sarsılması durumu


Ayrılık Kararının Süresi


Ayrılık süresi hâkim tarafından kararlaştırılır. Sınır 1 ile 3 yıl arasıdır. Hakim burada eşlerin tutumunu ve evlilik birliğinin ne derece sarsıldığını göz önünde bulundurarak ayrılık süresine karar verir. Kararın kesinleşmesi ile beraber süre işler. Kararın kesinleşmesi ve net tarihlerin bilincinde olunması gerekliliği dolayısıyla ayrılık durumunda bulunan eşlerin hukuki destek almaları tavsiye edilir. Ayrılık süresinin dolmasıyla beraber eşler bir karar vererek davayı noktalarlar. Ayrılık süresinin uzatılması veya ikinci defa ayrılık kararı verilmesi söz konusu değildir.


Ayrılık Kararının Sonuçları


Ayrılık kararı neticesinde eşler birbirlerinden ayrı yaşamaya başlarlar. Ancak başka bir evlilik yapmaları söz konusu olamaz. Zira evlilik birliği tamamen ortadan kalkmamıştır. Eşler bu süreçte birbirlerinin mirasçısı olmaya devam ederler bunun yanında kadın eş, kocasının soy ismini taşımaya da devam eder. Eşlerinin birbirlerine karşı sadakat yükümlülükleri de düşünülenin aksine devam eder. Eşlerin bu süreçte başka kişiler ile birliktelik yaşamaları hukuki açıdan aldatma (zina) sayılmaktadır. Evlilik birliği içerisinde doğmuş çocuklar için ise eşlerden birine velayetin verilmesi kararı verilir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.