Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube
Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı

Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, iş hukuku içerisinde işçiler lehine tanınmış en önemli haklardan bir tanesidir. Kıdem tazminatının gayesi, belirli bir zaman aynı iş yerinde yahut da aynı işverene bağlı biçimde hizmet edimini yerine getirmiş kişilere, emeklerinin ve bağlılığının karşılığı olacak şekilde ödenen tazminat türüdür. Bu sebeple işçinin ölümü durumunda da mirasçılarına kıdem tazminatı ve bunun yanında ölüm tazminatı verilmektedir.

Kıdem tazminatı, iş hukuku içerisinde işçiler lehine tanınmış en önemli haklardan bir tanesidir. Kıdem tazminatının gayesi, belirli bir zaman aynı iş yerinde yahut da aynı işverene bağlı biçimde hizmet edimini yerine getirmiş kişilere, emeklerinin ve bağlılığının karşılığı olacak şekilde ödenen tazminat türüdür. Bu sebeple işçinin ölümü durumunda da mirasçılarına kıdem tazminatı ve bunun yanında ölüm tazminatı verilmektedir.

Ölen İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı

Öncelikle kesin bir biçimde belirtmeliyiz ki, bir kişinin ölmesiyle sahip durumda bulunduğu hakların tamamı sona ermemektedir. Bazı hakların varlığı devam edebilir ancak hukuk düzeninin elverdiği ölçüde bu haklar mirasçılara geçmektedir. Kıdem tazminatı da çalışıldıkça kazanılmış olan bir hak olduğundan, kişinin ölümü ile kıdem tazminatı hakkının son bulması beklenmemelidir.

İşçinin ölüm nedeni ne olursa olsun, kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Aşağıda sayılacak koşulları taşıması durumunda, ölenin mirasçıları, kıdem tazminatını almaya yetkili hale gelmiş olurlar.

Bu konu çevresinde, işçinin intihar etmesi, kişi hakkında ölüm karinesi çıkarılmış olması, işçinin %100 kusuru ile başına gelen iş kazası neticesinde hayatını kaybetmesi pozisyonlarında bile kıdem tazminatı açısından hiçbir farklılık arz etmez.

İşçinin Ölümü Halinde Kıdem Tazminatı Kime Ödenir?

İşçinin ölümü durumunda sahip olduğu tüm hak ve alacaklar mirasçılarına geçer. Mirasçıları ise Türk Medeni Kanunu maddelerine göre belirlenmektedir. İlgili kanun maddelerine göre yasal mirasçıları şu şekilde sıralanabilir:

1-) Eğer ölenin çocukları varsa öz veya üvey çocukları ve eşi mirasçı olur

2-) Eğer ölenin hiçbir çocuğu yok ise anne baba ve eşi mirasçı olur

3-) Eğer ölenin anne babası da hayatta değil ise, büyükanne ve de büyükbaba ile eş mirasçı olur

4-) Ölenin eşinin olmaması durumunda, mirasçıların konumunda bir değişiklik olmaz. Eşe kalacak miras oranı paylaştırılır.

5-) Bunların yanında ölenin ölüme bağlı tasarruflarla mirasçı ataması da mümkün durumdadır.

Mirasçıların kimler olduğu kadar kıdem tazminatı isteğinin nasıl yapılacağı da önemli bir husustur. İşçinin ölümü ile mirasın açılmaması durumunda, tüm mirasçılar elbirliği mülkiyeti ile malvarlığına malik olacağından hep beraber hareket etmek suretiyle kıdem tazminatı isteğinde bulunmaları gerekmektedir.



Konuyla İlgili Hizmetlerimiz:

https://www.latifcembaran.com/is-hukuku-avukati

Benzer Blog Yazılarımız:

https://www.latifcembaran.com/blog/is-sozlesmesinin-sona-ermesi

https://www.latifcembaran.com/blog/is-hukukunda-kidem-tazminati

https://www.latifcembaran.com/blog/is-hukukunda-is-kazasi

https://www.latifcembaran.com/blog/iscinin-hakli-nedenle-fesih-hakki

https://www.latifcembaran.com/blog/isverenin-hakli-nedenle-fesih-hakki

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.