Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İş Hukukunda İş Kazası

Bizim hukukumuz içerinde ise iş kazası 5510 sayılı kanun içerisinde düzenlenmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uyarınca iş kazasının belli şartları bulunmaktadır. Nelerin iş kazası sayıldığını anlatmaktadır

İş Kazası Nedir?

İş kazasının genel çerçevesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir. Zaten dünya genelinde ülkelerin pek çoğunun hukuk servisleri de bu çerçeve içerisinde düzenlemelerde bulunur. Dünya Sağlık Örgütüne göre iş kazası çoğu kişisel yaralanmaları sebep olan, makinelerin ve araç gereçlerin zarar görmesine sebep olan, üretimin bir süre durmasına yol açan ve önceden planlanmamış olan olaylara verilen isimdir. Bizim hukukumuz içerinde ise iş kazası 5510 sayılı kanun içerisinde düzenlenmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uyarınca iş kazasının belli şartları bulunmaktadır. Nelerin iş kazası sayıldığını anlatmaktadır.

Örneğin;

1-) İşçinin iş yerinde bulunduğu anda

2-) Emziren kadının çocuğuna süt vermesi için ayrılan zamanda

3-) İşçinin görevli olarak başka bir yere gönderildiği zamanlarda

4-) İşveren tarafından işçilere sağlanan bir araçla iş yerine geliş gidiş yapıldığı sırada

Meydana gelen ve işçiyi bedenen yahut da ruhen herhangi bir özre uğratan olaylara iş kazası denir.

İş Kazasının Şartları

Kazaya uğrayan işçi sigortalı olmalıdır

Kazaya uğrayan işçi olay sonrasında hemen ya da daha sonra bedenen ya da ruhen zarar görmelidir

Kazaya uğrayan kişinin kaza esnasında 5510 sayılı kanunda belirtilen yerlerden birinde olmalı

Mevcut olayda illiyet (nedensellik) bağı bulunmalı

İşçi Bakımından İş Kazası

İş kazası geçiren işçi ilk olarak sigortalı bir çalışan olmalıdır. Ayrıca kaza anından itibaren dikkatli davranmalı ve her belgenin üzerinde özellikle durmalıdır. Örneğin kaza sonrası gittiği hastanede kazaya ilişkin düzenlenen belgelerde kazanın iş kazası olarak belirtilip belirtilmediğini kontrol etmelidir. Bunun yanında elbette iş kazalarının mutlak suretle SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilmiş olması gerekir.

İşçinin kazanın ardından kazaya ilişkin verdiği ifade de iş kazalarının aydınlatılmasında ve hüküm doğurmasında oldukça etkilidir. Zira işçi kazanın kendi kusuru neticesinde gerçekleştiğini kabul eder ve işverenden derhal şikayetçi olmazsa dava takipsizlik ile sona erer. Bu noktada ülkemizdeki işçiler çoğu zaman işini kaybetme kaygısı güderek gerçekleri çarpıtmakta ve işvereni lehine beyanlarda bulunmaktadır. Bu durum gerek insani gerek hukuki açıdan oldukça sakıncalıdır. İşçi herhangi bir çekince nedeniyle haklarından mahrum kalmamalı ve hatta ifadesini hakları yönünde vermelidir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.