Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

İstifa Eden İşçinin Hakları

İş sözleşmelerinde genel olarak sözleşmeyi sonlandıran tarafın pek bir hakkı olmadığı düşünülür. Ancak bu doğru bir inanış değildir. Zira istifa eden işçilerin sanılanın aksine oldukça fazla hakkı vardır.

İş sözleşmelerinde genel olarak sözleşmeyi sonlandıran tarafın pek bir hakkı olmadığı düşünülür. Ancak bu doğru bir inanış değildir. Zira istifa eden işçilerin sanılanın aksine oldukça fazla hakkı vardır. Bu inanış gereği işinden istifa eden birçok işçi haklarından faydalanmıyor. Çünkü zaten börle hakları olduğunu bilmiyor.

İşinden istifa eden işçinin hakları;

1-) Kıdem Tazminatı

İşçi ayrıldığı işyerinde en az bir yıl süre ile çalışmış durumda ise kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca İş Kanunu Hükümleri gereği haklı nedenleri bulunduğu için istifa ettiğini belirtmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatı konusunda fazlaca ayrıntı ve incelenmesi gereken mevzuat maddeleri bulunduğu için kişilerin bu konuda hukuki yardım almaları tavsiye edilir.

2-) Sendikal Tazminat

İşveren sendikalı ve sendikasız işçiler arasında bir ayrım yapamaz. Hiçbir çalışanını sırf bir sendikaya üye diye işten çıkaramaz. Sırf bu sebeplerden işinden istifa eden işçiler kıdem tazminatı alabilirler. Bunun yanında yıllık ücreti kadar da sendikal tazminat alabilirler.

3-) Eşit Davranmama Tazminatı

İşveren işçilerine eşit davranmakla yükümlüdür. Aksi durumda işçiler eşit davranmama nedeniyle istifa edebilir. Kıdem tazminatı alabilir. Üstelik de 4 aylık ücretleri kadar eşit davranmama tazminatı da alabilirler.

4-) Hafta Tatili Ücreti

Yasak, hafta tatili izni verilmeyen veya çalıştığı hafta tatili günlerinde maaşı kanunun öngördüğü biçimde ödenmeyen işçiler istifa edebilirler. Kıdem tazminatı alabilirler. Bunun yanında çalıştığı dönemde kendisine ödenmeyen haftalık tatili ücretlerini bankalarca belirtilen en yüksek faiz ile alabilirler.

5-) Asgari Geçim İndirimi

Hak ettiği asgari geçim indirimi ödenmeyen işçiler bu sebepten istifa edebilir. Bu istifa neticesinde kıdem tazminatı alabilir. Çalıştığı süre boyunca ödenmeyen asgari geçim indirimi ücretlerini alabilir.

6-) Yıllık İzin Ücreti

İşçilere kanun hükümleri gereği yıllık izin hakkı verilmiştir. Bu hakları kendisine tanınmayan işçiler istifa edebilir. Bu istifa neticesinde kıdem tazminatını alabilir. Hakkı verilmeyen yıllık izin günleri kadar günlük ücretini tazminat olarak alabilir.

7-) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti

Ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkı kendisine tanınmayan işçi istifa edebilir ve kıdem tazminatını alabilir. Bunun yanında ödenmeyen miktar kadar tazminatı faiziyle beraber alabilir.

8-) Fazla Mesai Ücreti

Fazla mesai ücretleri kendisine ödenmeyen işçi istifa etme hakkına sahiptir. İstifa sonrası kıdem tazminatı talep edebilir. Ödenmeyen miktarın tamamını faiziyle beraber talep edebilir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.