Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube
Çocuk Göstermeme Suçu

Çocuk Göstermeme Suçu

Boşanma davalarında karara bağlanmakta olan en önemli hususlardan biri de müşterek konusudur. Boşanmalarına karar verilmiş olan anne yahut babaya müşterek çocukların velayeti de verilmektedir. Velayet hakkını elinde bulundurmakta olan eş çocuğun yasal manada velisi olacak ve çocuğun sağlıklı gelişimi amacıyla uygun ortamı sağlayacaktır.

Boşanma davalarında karara bağlanmakta olan en önemli hususlardan biri de müşterek konusudur. Boşanmalarına karar verilmiş olan anne yahut babaya müşterek çocukların velayeti de verilmektedir. Velayet hakkını elinde bulundurmakta olan eş çocuğun yasal manada velisi olacak ve çocuğun sağlıklı gelişimi amacıyla uygun ortamı sağlayacaktır. Velayet hakkı kendisinde bulunmayan ebeveyn ise çocuk ile kişisel ilişki kurabilmeye devam edecek ve maddi açıdan çocuğun ihtiyaç ve giderlerine hüküm edilmiş olan nafaka ile katkıda bulunacaktır. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorunların başında velayet hakkına sahip olmayan baba veya anne ile çocuğun kişisel ilişki kurmasının engellenmesi durumudur.

Çocuk Göstermeme (Teslim Etmeme)

Boşanma davalarında var olan çocuğun velayeti anne yahut babaya verilirken kendisine velayet hakkı verilmemiş olan baba ve anneyle de kurulacak kişisel ilişki tesis edilmelidir. Bu gibi düzenlemeler boşanma davası devam ederken mahkeme aracılığıyla verilecek ara karar neticesinde verilebileceği gibi boşanma davası bittiğinde kısa ve gerekçeli kararda da düzenlenebilmektedir. İşte çocuğu teslim etmeme yahut da göstermeme suçu bu mahkeme kararına karşı muhalefet etme yoluyla ortaya çıkar.

Ne yazık ki uygulamada baba ve anneler velayet hakkını bir yarışa çevirmekte ve çocuğun menfaatini düşünmeden Velayet hususu aralarındaki kişisel sorunlardan biriymiş gibi hareket etmektedirler. En önemlisi Velayet hakkına sahip olmayan eş çocuğu ile kişisel ilişki kurmakta zorlanır çoğu zaman Velayet hakkı sahibi eş çocuğu göstermez. Bu gibi bir durumda lehine kişisel ilişki tesis edilmiş olan ve velayet hakkına sahip olmayan eşin icra memuru aracılığıyla çocuğun teslimini gerçekleştirmesi gündeme gelebilir.

Çocuk Göstermeme Suçu Cezası

Çocuğu verilen karar neticesinde teslim etmeyen kişinin hapis cezasına çarptırılması imkan dahilindedir. Zira İcra İflas Kanunu’nun ilgili maddesi kişinin şikayeti üstüne verilen karara muhalefet eden kişinin 6 aya varana kadar tazyik hapsiyle cezalandırılabileceğini düzenler. Bu süreç ceza davası aşamalarından farklı olarak İcra Ceza Mahkemesi’ne açılacak bir dava aracılığıyla başlar ve bu mahkemede karara bağlanır. Cezanın tatbikine başlandıktan sonra ilâmın yahut da ara kararının gereği yerine getirilirse, kişi tahliye edilmelidir.


Konuya İlgili Hizmetlerimiz:

https://www.latifcembaran.com/konya-bosanma-avukati

https://www.latifcembaran.com/ceza-avukati

Benzer Blog Yazılarımız:

https://www.latifcembaran.com/blog/nafakanin-cocugun-giderleri-icin-harcanmamasi

https://www.latifcembaran.com/blog/nafakanin-artirilmasi-davasi

https://www.latifcembaran.com/blog/ortak-velayet

https://www.latifcembaran.com/blog/velayetin-degistirilmesi-davasi

https://www.latifcembaran.com/blog/bosanma-davalarinda-velayet

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.