Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu

Resmi belge basit bir anlatım ile kamu görevlisi yahut da hukuki açıdan yetkili olduğu kabul edilen görevli tarafından yasalar gereği yerine getirmiş olduğu fonksiyona dayanılarak düzenlenmiş olan belgedir. Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması ise bu tip bir resmi belgenin üzerinde değişiklik ve ekleme yapılması, yok edilmesi, bozulması yahut da aslı bulunmayan gerçeğe aykırı olan bir belgenin düzenlenmesi sonucunda olur. Bu suç kamu görevlileri tarafından işlenebilmektedir. Sağlık mensubu durumunda bulunan kişilerin gerçeğe aykırı olacak biçimde belge düzenleyerek kişilerin yahut da direk olarak kamunun zararına yol açması veya kendisine herhangi bir menfaat sağlaması durumunda söz konusu kişiler resmi belgede sahtecilik suçu işlemiş olur ve bu suç gereği cezalandırılırlar.

Resmi belge basit bir anlatım ile kamu görevlisi yahut da hukuki açıdan yetkili olduğu kabul edilen görevli tarafından yasalar gereği yerine getirmiş olduğu fonksiyona dayanılarak düzenlenmiş olan belgedir. Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması ise bu tip bir resmi belgenin üzerinde değişiklik ve ekleme yapılması, yok edilmesi, bozulması yahut da aslı bulunmayan gerçeğe aykırı olan bir belgenin düzenlenmesi sonucunda olur. Bu suç kamu görevlileri tarafından işlenebilmektedir.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Şartları

1-) Söz konusu belge resmi belge niteliklerini taşıyor olmalıdır. Bundan sebep resmi belgeden sahtecilik suçu yazılı ve delil değerine sahip olan bir üzerinde işlenebilmektedir. Belgeyi her kim düzenlemiş ise belgeye bakılınca anlaşılıyor olması gerekmektedir.

2-) Söz konusu belge mutlak suretle bir kamu görevlisi tarafından düzenlenmelidir.

3-) Söz konusu belgenin aldatıcı bir yanı olması gerekmektedir. Aldatıcı olmayan belge örneğin belgede muhatap olarak gözüken kişinin dikkatsizliği, hatası veya sorumsuzluğundan sebep zarar doğuracak bir konuma gelmiş ise burada resmi belgede sahtecilik suçundan bahsedilemez.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası

1-) Söz konusu suç resmi bir belgenin sahte biçimde düzenlenmesi, başkalarını aldatacak biçimde değiştirilmesi yahut da kullanılması biçiminde suçun temel hali niteliğindeyse faile verilecek olan ceza 2 yıl ile 5 yıl arası hapis cezası olarak belirlenmiştir.

2-) Söz konusu suç kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması suretiyle resmi belgeyi değiştirmesi, düzenlemesi veya kullanması şeklinde işlenmiş ise faile verilecek olan ceza en az 3 yıl en fazla 8 yıl olmak üzere hapis cezasıdır.

3-) Resmi belgede sahtecilik suçuna vücut veren belge eğer sahte olduğu ispatlanıncaya kadar geçerli durumda bulunan resmi belgelerden ise bu suça verilecek olan ceza yarı oranında artırılacaktır.

4-) Sağlık mensubu durumunda bulunan kişilerin gerçeğe aykırı olacak biçimde belge düzenleyerek kişilerin yahut da direk olarak kamunun zararına yol açması veya kendisine herhangi bir menfaat sağlaması durumunda söz konusu kişiler resmi belgede sahtecilik suçu işlemiş olur ve bu suç gereği cezalandırılırlar.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.