Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Kişilerin Huzur Ve Sükununu Bozma Suçu

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu Türk Ceza Kanunu içerisinde hürriyete karşı suçlar başlığı altında incelenmektedir. Bu suçta fail ısrar ve kastla kişiyi rahatsız etmektedir. Mağdurun huzurlu bir sosyal ve özel hayat yaşamasına müdahale etmektedir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu bazı durumlarda başka suçların bir parçası olduğundan o suçlar arasında erimektedir. Buna örnek olarak telefon ile işlenen cinsel taciz suçu gösterilebilir. Bu durumda fail sadece cinsel taciz suçundan yargılanır. İstemediği halde bir kişiye ısrarla telefon etmenin bir suç oluşturması gerektirdiği çok açık ortadadır. Bu eylemde bulunan kişiler genel olarak suç işlediklerinin farkında bile değillerdir.

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu Türk Ceza Kanunu içerisinde hürriyete karşı suçlar başlığı altında incelenmektedir. Bu suçta fail ısrar ve kastla kişiyi rahatsız etmektedir. Mağdurun huzurlu bir sosyal ve özel hayat yaşamasına müdahale etmektedir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu bazı durumlarda başka suçların bir parçası olduğundan o suçlar arasında erimektedir. Buna örnek olarak telefon ile işlenen cinsel taciz suçu gösterilebilir. Bu durumda fail sadece cinsel taciz suçundan yargılanır.

Israrla Telefon Ederek Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma

İstemediği halde bir kişiye ısrarla telefon etmenin bir suç oluşturması gerektirdiği çok açık ortadadır. Bu eylemde bulunan kişiler genel olarak suç işlediklerinin farkında bile değillerdir. Israrla ve birden fazla kez bir kişiye istemediği halde mesaj atmak ve çağrı yapmak kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur. Telefon açıldıktan sonra failin konuşmaması, müzik dinletmesi gibi eylemler de bu suçu oluşturur. Yine gönderilen bir mesajın ne içerdiğinin bu suçun oluşması için hiçbir önemi yoktur. Cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

Israrla Gürültü Yaparak Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma

Gürültü bir konser gibi anlamlı bir ses olabilir. Bunun yanında tamamen anlamsız bir ses de bu suçu oluşturabilir. Bu suçun oluşması için söz konusu hareketin sürekli ve birden fazla kez yapılmasına da gerek yoktur. Bu suçta dikkat edilmesi gereken nokta gürültünün rahatsız etmek maksadıyla yapılması gerekliliğidir. Aksi durumda suç oluşmaz. Cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

Israrla Hukuka Aykırı Başka Bir Davranış Yaparak Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma

Bu noktada yapılan hareketin ayrıca bir suç içermemesi gerekir. Burada hukuka aykırı davranıştan kasıt esasen yasal olan bir hareketin kişinin huzur ve sükununu bozma amacıyla yapılmasıdır. En temel örnek kapı ziline basıp kaçılması olarak verilebilir. Bunun yanında telefon üzerinden olmasa bile Whatsapp, İnstagram gibi sosyal medya platformları üzerinden de bu suç işlenebilir. Cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır. 

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.