Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Özel Belgede Sahtecilik Suçu

Özel belgede sahtecilik suçu okunabilir, yazılı ve hukuki bir değere sahip özel belgenin sahte biçimde düzenlenmesi, değiştirilmesi veyahut da kullanılması eylemleri ile oluşur. Resmi belgede sahtecilik suçu ile arasında ki temel fark suça konu olan belgenin özel olması gerekliliğidir. Bir diğer fark olarak özel belgeyi herkes düzenleyebilecekken resmi belgeyi yalnızca resmi görevliler düzenleyebilir. Özel belgede sahtecilik suçu için Türk Ceza Kanunu’nda belirlenen süre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Söz konusu bu ceza suçun tüm seçimlik hareketlerinde aynıdır. Bir hukuki ilişkiye dayanmakta olan alacağın ispatı yahut da gerçek bir durumun belgelenmesi amacını taşıyan özel belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde faile verilmesi gereken cezada yarı oranında indirim yapılması öngörülmüştür.

Özel belgede sahtecilik suçu okunabilir, yazılı ve hukuki bir değere sahip özel belgenin sahte biçimde düzenlenmesi, değiştirilmesi veyahut da kullanılması eylemleri ile oluşur. Resmi belgede sahtecilik suçu ile arasında ki temel fark suça konu olan belgenin özel olması gerekliliğidir. Bir diğer fark olarak özel belgeyi herkes düzenleyebilecekken resmi belgeyi yalnızca resmi görevliler düzenleyebilir.

Özel Belgede Sahtecilik Suçu Nasıl İşlenir?

1-) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyerek bunu kullanmak: Özel belgeleri sahte olacak biçimde düzenlemek ve bunları kullanmak ile oluşur. Belgenin sadece sahte olarak düzenlenmiş olması suçun oluşumu için yeterli değildir. Kullanmış olmak da gerekir. Sahte kira sözleşmesi örnek olarak verilebilir.

2-) Gerçek bir özel belgeyi aldatıcı şekilde değiştirerek bunu kullanmak: Öncelikle meydanda özel bir belge bulunmalıdır. Bu özel belge içerisinde temel denebilecek unsurların değişime uğraması, bu değişimin profesyonel başka bir deyişle ilk bakışta anlaşılamayacak şekilde olması ve son olarak da hazırlanan bu son belgenin kullanılması ile suç oluşmuş olur.

3-) Sahte olduğu bilinmekte olan bir özel belgeyi bilerek bunu kullanmak: Bu durumda ise suçun oluşması için failin söz konusu belgenin sahte olduğunu bilmesi ve bunu kullanması gerekmektedir. Burada sahte olan belgenin sahte olarak hazırlanması yahut da değiştirilerek sahte hale getirilmiş olması önemli değildir. Bu durumdan bir şekilde haberdar olan kişiler bilgili olmalarına rağmen belgeyi kullanırlarsa özel belgede sahtecilik suçunu işlemiş olurlar.

 

Özel Belgede Sahtecilik Suçu Cezası

Özel belgede sahtecilik suçu için Türk Ceza Kanunu’nda belirlenen süre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Söz konusu bu ceza suçun tüm seçimlik hareketlerinde aynıdır. Bir hukuki ilişkiye dayanmakta olan alacağın ispatı yahut da gerçek bir durumun belgelenmesi amacını taşıyan özel belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde faile verilmesi gereken cezada yarı oranında indirim yapılması öngörülmüştür. Söz konusu özel belgenin sahte halinin başka bir cezanın konusuna dönüşmesi durumunda ise fail her iki suçtan da ayrı ayrı ceza alır. 

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.