Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım alacaklısının ölümüne kadar bakımını üstlenen kişiye malvarlığından bir pay verme taahhüdü içeren bir sözleşmedir ve Türk Borçlar Kanunu'na tabidir. Bu sözleşme, taraflar arasında özenle hazırlanmalı ve gerektiğinde iptali için yasal yollar kullanılabilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, sözleşme kişilerinden bakım borçlusunun, bakıma ihtiyaç durumda bulunan kişinin öleceği zamana varana kadar her türlü bakım ve gözetimini kabul ettiği diğer sözleşme tarafı durumunda bulunan bakım alacaklısının da sahip durumda bulunduğu malvarlığının belli bir bölümünü karşı tarafa devretmeyi vaat ettiği sözleşmedir. Uygulamada ölene kadar bakma sözleşmesi biçiminde de bilinir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iki tarafı bulunur. Sözleşmenin bakım borçlusu, bakım alacaklısı hayatta olduğu sürece bakımını üstlenerek bununla ilişkili tüm özeni göstermeyi ve sözleşmede belirtilmiş olan bakım alacaklısının ihtiyaçlarına cevap vermeyi taahhüt etmektedir. Bakım alacaklısı ise, malvarlığının bir bölümünü yahut da tamamını bakım borçlusuna karşı edim olarak vaat eder.

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin Hazırlanması

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunun 612. maddesi ışığında miras sözleşmesi hükümlerine tabi tutulur. Bu sebeple sözleşmenin nasıl yapılacağı miras sözleşmesi koşullarına göre belirlenmektedir.

Bu sözleşmenin yapılması için ilk olarak sözleşme taraflarının mevcut bulunması gerekmektedir. Sözleşmenin bir tarafı bakım alacaklısı, diğer tarafı bakım borçlusu olarak adlandırılır. Bakım borçlusu, sözleşmede bakım alacaklısı ölene kadar ona bakmayı ve de sözleşme kapsamında alacaklıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyi vaat eden kişi olarak göze çarpmaktadır.

Bakım alacaklısı, bakım borçlusunun kendisine ölene kadar bakmayı kabul etmesi sebebiyle mal varlığının belli bir bölümünü yahut da tamamını bakım borçlusuna vermeyi taahhüt eder. Sözleşmenin tarafları yahut da bunların temsilcileri sözleşmeyi hukuk kanunlarında öngörülen şekil şartlarına göre yetkililer ile beraber düzenleyerek bu sözleşmeye resmiyet kazandırır. 

Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin İptali

Türk Borçlar Kanunu 615. maddesinde düzenlendiği gibi ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptal davası mevcuttur. İlgili madde gereği, sözleşme taraflarından bakım alacaklısı olan kişi ölünceye kadar bakma sözleşmesi sebebiyle nafaka yükümlüsü olduğu diğer bireylere karşı bu sorumluluğunu yerine getirmede güçlük çekmekte ise nafakadan yoksun kalan kişiler aracılığıyla sözleşmenin iptali için dava açılabilir. Bunlar dışında ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptali ve tescil davası da açmak imkan dahilinde kılınmıştır.


Konuyla İlgili Hizmetlerimiz:

https://www.latifcembaran.com/miras-avukati

Benzer Blog Yazılarımız:

https://www.latifcembaran.com/blog/mirasciliktan-cikarma

https://www.latifcembaran.com/blog/mirascilik-belgesinin-iptali-davasi

https://www.latifcembaran.com/blog/mirascilarin-haklari

https://www.latifcembaran.com/blog/miras-hukukunda-sakli-pay-av-latif-cem-baran-hukuk-burosu

https://www.latifcembaran.com/blog/vasiyetname

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.