Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış kişilerle cinsel ilişkiye girmesi sonucu oluşur. Bu suçta dikkat edilmesi gereken husus mağdurun rızası aranmaz. Cinsel ilişkiye girilen küçüğün bu ilişkiye rızasının olması suçun oluşmasına engel teşkil etmez. Bu suç şikayete bağlı bir suç olarak düzenlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus yalnızca mağdurun ailesinin değil kendisinin de şikayetçi olması beklenir. 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış bir kişi ile cinsel ilişki yaşayan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülmüştür. Ancak bu suça ilişkin ceza sürelerinde bazı unsurların değişmesi durumunda sürelerin de değiştiği göz önünde bulundurulmalıdır.

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış kişilerle cinsel ilişkiye girmesi sonucu oluşur. Bu suçta dikkat edilmesi gereken husus mağdurun rızası aranmaz. Cinsel ilişkiye girilen küçüğün bu ilişkiye rızasının olması suçun oluşmasına engel teşkil etmez. Bu suç şikayete bağlı bir suç olarak düzenlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus yalnızca mağdurun ailesinin değil kendisinin de şikayetçi olması beklenir.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Unsurları

1-) Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunda mağdurun yaşı 15 ile 18 yaş arasında olmalıdır. Burada 18’den kasıt mağdurun 18 yaşını doldurmamış olması gerekir. 15 yaşından küçük bir kişiyle cinsel ilişkiye girilmesi durumunda burada oluşan suç reşit olmayan kişiyle cinsel ilişki suçu değil cinsel istismar suçudur.

2-) Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunda faile dair herhangi bir kısıtlama öngörülmediğinden fail herkes olabilmektedir.

3-) Bu suçta teşebbüs mümkündür. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun teşebbüsü eylemi yapmak için harekete geçmek ancak elde olmayan sebeplerle yapamamak anlamı taşır.

4-) Suçun hareket unsuru bakımından cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşının tamamlayan çocukla cinsel ilişki yaşama durumudur.

5-) Suç yalnızca kast ile işlenebilmektedir. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu yalnızca bilerek ve isteyerek işlenebilecek bir suçtur.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Cezası

15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış bir kişi ile cinsel ilişki yaşayan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülmüştür. Ancak bu suça ilişkin ceza sürelerinde bazı unsurların değişmesi durumunda sürelerin de değiştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu duruma suçun nitelikli hali adı verilir. Bu suçun nitelikli hali olarak kişinin kendisiyle arasında evlenme yasağı bulunan ve 15 yaşını doldurmuş 18 yaşını doldurmamış kişi ile cinsel ilişki yaşamasıdır. Bu durumda verilecek olan ceza 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun diğer bir nitelikli hali ise evlat edinen ailenin evlat edindiği çocukla cinsel ilişki yaşamasıdır. Cezası yine 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.