Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Cinsel Saldırı Suçu

Cinsel saldırı suçu başka bir deyişle tecavüz suçu kişisel cinsel dürtülerini tatmin etmek amacıyla bir başka kişinin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi olarak tanımlanabilir. Cinsel saldırı suçu büyük çoğunlukla fiziksel temas kurulması sonucu oluşur. Cinsel saldırı suçları vücut dokunulmazlığının ihlal edilme derecesine göre iki ayrı sınıfa ayrılır.

Cinsel saldırı suçu başka bir deyişle tecavüz suçu kişisel cinsel dürtülerini tatmin etmek amacıyla bir başka kişinin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi olarak tanımlanabilir. Cinsel saldırı suçu büyük çoğunlukla fiziksel temas kurulması sonucu oluşur. Cinsel saldırı suçları vücut dokunulmazlığının ihlal edilme derecesine göre iki ayrı sınıfa ayrılır. Bunlar;

 

1-) Basit Cinsel Saldırı Suçu

2-) Nitelikli Cinsel Saldırı Suçu

 

Basit Cinsel Saldırı Suçu

Basit cinsel saldırı suçu mağdurun bedenine cinsel ilişki seviyesine çıkmayacak şekilde temas edilmesi ile oluşur. Basit saldırı suçunun en hafif şekline sarkıntılık suçu adı da verilmektedir. Basit cinsel saldırı suçunun yoğun ve sürekli şekilde işlenmesi ile nitelikli cinsel saldırı suçu işlenmiş olmaz. Yalnızca basit cinsel saldırı suçu daha ağır şekilde işlenmiş olur. Basit cinsel saldırı suçunun oluşması için kişinin cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla hareket etmesi gerekmektedir. Basit cinsel saldırı suçunun cezası 5 ile 10 yıl arası hapis cezası olarak belirlenmiştir.

Sarkıntılık suçu kanun içerisinde farklı bir suç olarak işlenmiştir. Basit cinsel saldırı suçlarının en hafif olanları için verilen isim olarak anlatılabilir. Ancak sarkıntılık suçu için de sanılanın aksine fiziksel temas şarttır. Laf atma gibi eylemler ile işlenemez. Fiziksel temas bulunmayan cinsel suçlar cinsel taciz suçlarıdır. Sarkıntılık suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Basit cinsel saldırı suçu genellikle şu şekillerde işlenmektedir;

 

1-) Mağdurun giysilerini çıkarmaya çalışmak

2-) Mağdurun yanaklarını öpmek

3-) Cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla mağdurun elini tutmak, beline sarılmak

4-) Mağdurun ensesinden öpmek

5-) Mağdurun kalçasına, bacaklarına, bacak arasına dokunmak

6-) Mağdura sarılmak

7-) Mağdurun göğüslerine dokunmak, okşamak, sıkmak

8-) Mağdurun cinsel organına dokunmak

9-) Vücudunu mağdura sürtmek

 

Nitelikli Cinsel Saldırı Suçu

Nitelikli cinsel saldırı suçu mağdur ile cinsel ilişki sayılabilecek düzeyde temas kurulmasıyla oluşur. Genel itibari ile tecavüz olarak karşımıza çıksa da mağdurun vücuduna herhangi sair bir cisim sokulması sonucunda da nitelikli cinsel saldırı suçu oluşur. Nitelikli cinsel saldırı suçunun oluşması için cinsel amaçları tatmin etme amacının olmasına gerek yoktur. Fiilin neden işlendiği dikkate alınmaz. Nitelikli cinsel saldırı suçunun cezası 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezası olarak belirlenmiştir. Suçun eşe karşı işlenmesi durumunda yargılama mağdur eşin şikayetine bağlıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.