Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Mirasın Reddi

Miras kavramı toplum üzerinde genel olarak yanlış anlaşılmış bir kavramdır. Toplum içerisinde miras ölen bir kişinin mevcut varlıklarının mirasçılarına geçmesi olarak bilinir. Borçlar pek hesaba katılmaz. Ancak bilinmeyen husus ölen kişinin ölümü ile beraber borçları da mirasçılarına miras olarak kalır.

Miras kavramı toplum üzerinde genel olarak yanlış anlaşılmış bir kavramdır. Toplum içerisinde miras ölen bir kişinin mevcut varlıklarının mirasçılarına geçmesi olarak bilinir. Borçlar pek hesaba katılmaz. Ancak bilinmeyen husus ölen kişinin ölümü ile beraber borçları da mirasçılarına miras olarak kalır. Başka bir deyişle tereke içerisinde borçlar da yer alır. Bu noktada bazı kişilerin borçları mal varlıklarından daha fazla olduğu içi bırakacakları miras borca batık olabilir. Bu durumda mirasçılar tereke içerisinde bulunan borçları üzerine alınmak istemeyenler. Ancak bu durumda mirasın bir bölümünün reddedilmesi mümkün değildir. Borcu üstlenmek istemeyen mirasçıların mirasın tamamını reddetmeleri gerekir. Bunun için ise mirasın reddi işlemlerini uygulamak gerekmektedir.

Mirası Reddetme Süreci

Mirasçılar miras bırakanın ölümü sonrasında ölüm anından yahut da ölümün öğrenilmesinden itibaren 3 ay içerisinde mirası reddedebilirler. Ancak mirasçıların mirasın reddi işlemlerinin tamamlanmasından önce tereke içerisinde yer alan bir mal ile ilgili tasarruf yapması mirasın reddini imkansız hale getirir. Örneğin bir mirasçı miras reddi hukuki olarak gerçekleşmeden miras bırakanın bir alacağını temin ettiği zaman mirasın reddi imkansız hale gelir. Bu işlemi yapan mirasçı artık mirası reddedemez. Mirasın reddi işlemlerinde doğru adres Sulh Hukuk Mahkemeleri’dir. Mirası reddetmek isteyen mirasçı ilgili mahkemeye isteğini içeren bir dilekçe ile başvurabilirler.

Miras açık şekilde borca batık durumda ise mirasçıların mirası reddetmesi gerekmez. Yalnızca mirası kabul ettiğine dair bir beyanda bulunmaması yeterlidir. Bu duruma mirasın hükmen reddi adı verilir. Mirasın hükmen reddi içerisinde herhangi bir zaman aşımı süresi bulunmaz.

Mirası Reddetmenin Sonuçları

Mirasın reddi gerçekleştiği durumlarda mirasçılık kişinin öldüğü andan itibaren bitmiş sayılır. Mirasın reddi kararı geçmişe yürür. Mirası reddeden kişi hiç mirasçı olmamış gibi kabul edilir. Bu kabul ışığında hukuki işlemler gerçekleşir. Mirası reddeden kişinin hakkı olan payı mirası bırakanın altsoyu varsa onlara devredilir. Eğer altsoyu yok ise diğer mirasçıların payları artar. Bu açıdan bakıldığında miras bırakanın altsoyu da mirası reddetmek durumundadır. Zira reddetmediği takdirde miras onlara geçer. Mirasın reddi ve diğer miras işlemleri oldukça karmaşık hukuk konularıdır. Bu sebeple bu konu hakkında hukuki yardı alınması kişilere önemle tavsiye edilir. Çünkü yanlış veya geç yapabilecek bir işlem mirasçıların büyük borçlar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.