Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Yağma (Gasp) Suçu

Yağma suçu genel itibariyle gasp olarak karşımıza çıkar. Hırsızlık suçuyla benzerlik göstermesine rağmen kanun koyucu bu suçu farklı bir suç olarak ele almış ve cezasının hırsızlık suçuna oranla daha yüksek olması gerektiğine kanaat getirmiştir. Yağma suçunun varlığından bahsedilebilmesi için 3 temel şartın da varlığı aranır

Yağma Nedir?

Yağma suçu genel tanım itibari ile bir kişinin kendisine ait olan malını cebir veya tehdit kullanarak vermeye veya alınmasına engel olmamaya zorlanması olarak tanımlanabilir. Yağma suçu genel itibariyle gasp olarak karşımıza çıkar. Hırsızlık suçuyla benzerlik göstermesine rağmen kanun koyucu bu suçu farklı bir suç olarak ele almış ve cezasının hırsızlık suçuna oranla daha yüksek olması gerektiğine kanaat getirmiştir. Yağma suçunun varlığından bahsedilebilmesi için 3 temel şartın da varlığı aranır. Bunlar;

1-) Faydalanma amacı

2-) Taşınabilir mal

3-) Cebir veya tehdit kullanımı

Bu şartlar gereği yağma suçundan bahsedilebilmesi için öncelikle failin söz konusu maldan kendisi veya bir başkası için faydalanma maksadı bulunmalıdır. Yine bu şartlar gereği bu suçun konusu yalnızca taşınabilir mallar olabilir.

Yağma Suçunun Nitelikli Halleri

1-) Suçun silah ile işlenmesi

2-) Failin kendini gizleyerek suçu işlemesi

3-) Birden fazla kişinin beraber suçu işlemesi

4-) Suçun yol keserek işlenmesi

5-) Suçun konutta yahut iş yerinde işlenmesi

6-) Fiziksel ve ruhsal olarak kendini savunamayacak kişilere karşı işlenmesi

7-) Herhangi bir suç örgütünün sağlamış olduğu korkudan faydalanılarak işlenmesi

8-) Suç örgütünün yararına işlenmesi

9-) Gece vakti işlenmesi

Yağma Suçunun Cezası

Yağma suçuna ait hükümler Türk Ceza Kanunu 148. Madde içerisinde düzenlenmiştir. Bu madde ışığında bu suçun cezası 6 ile 10 yıl arasında belirlenmiştir. Nitelikli hallerin varlığı durumunda ise bu süreler 10 ile 15 yıl olarak kendisini göstermektedir. Yine Türk Ceza Kanunu maddelerine göre yağma suçunun konusu olan eşya değeri düşük bir eşya ise ceza üçte biri ile yarısı oranında azaltılabilir.

Hırsızlık suçu ve yağma suçu sıklıkla karıştırılabilen suçlardır. Her ikisi de mala karşı işlenebilen suçlar olmakla beraber her ikisi de yalnızca taşınır mala karşı işlenebilir. Aralarında bulunan temel fark ise hırsızlık suçunda suçun işlendiğinde mağdurun yani suça konu olan malın malikinin suçun işlendiğinden haberi yoktur. Yağma suçunda ise fail olan kişi suçu cebir veya tehdit aracılığıyla işler.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.