Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Sağlık Hukukunda Hasta Hakları

Bedenen, ruhen veya sosyal olarak bulunduğu hal iyilik sayılamayacak olduğu için veya estetik gaye, sünnet, kürtaj amacıyla sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişiler hasta olarak tanımlanabilir

Hasta Kavramı

Bedenen, ruhen veya sosyal olarak bulunduğu hal iyilik sayılamayacak olduğu için veya estetik gaye, sünnet, kürtaj amacıyla sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişiler hasta olarak tanımlanabilir. Elbette bu hasta kavramının en daraltılmış tanımıdır. Hukuki açıdan hasta kavramı Hasta Hakları Yönetmeliği içerisinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre hasta sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacı duyan kişidir. Bu noktada sağlık hizmetlerinden kastedilen şey yalnızca tedavi değildir. Aynı zamanda önleyici, koruyucu ve rehabilite etme amacı taşıyan sağlık hizmetleri de mevcuttur.

Hasta Hakları Nedir?

Hasta hakları esasında kişilerin sahip olduğu mutlak ve devredilemez sayılan haklarının sağlık faaliyetlerine yansıma olarak tarif edilebilir. Kişiler hastane ve benzeri sağlık kuruluşların gerekli tıbbi müdahale gerekse de önleyici ve koruyucu gibi sağlık hizmetlerinden faydalanırken bazı haklara da sahiptirler. Bu haklar onların kişi olmasıyla alakalıdır. Yani yalnızca devletin bu yöndeki politikası değil hastaların kişi olduğu için doğrudan ve doğuştan sahip olduğu haklardır.

Elbette bu hakların sınırlandırılması yetkili merciler tarafından yapılmıştır. Hastanın kimi hakları talep üzerine yerine getirilmesi gereken şeyler yani talep hakları olarak gözükürken kimi hakları da doğrudan ve talep gerekmeksizin ilgili sağlık kuruluşunun ona sunması gereken haklardır. Hasta haklarının mevzuat olarak dayanakları TC Anayasası, Uluslararası anlaşmalar, kanunlar gibi pek çok mevzuat olabilir.

Hasta Hakları Nelerdir?

1-) Bilgi isteme hakkı

2-) Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı

3-) Sağlık personelini tanıma hakkı

4-) Sağlık personelini seçme ve değiştirme hakkı

5-) Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkı

6-) Öncelik sırasının belirlenmesini talep hakkı

7-) Uygun teşhis, tedavi ve bakım hakkı

8-) Mahremiyetinin korunmasını talep hakkı

9-) Kayıtları inceleme hakkı

10-) Kayıtların düzeltilmesini talep etme hakkı

11-) Bilgilerin gizli tutulması hakkı

12-) Hastanın rızası ve izin hakkı

13-) Tedaviyi reddetme hakkı

14-) Tedaviyi durdurma hakkı

15-) Güvenliğinin sağlanması hakkı

16-) Dini hizmetlerden faydalanma hakkı

17-) Dini vecibelerini yerine getirme hakkı

18-) İnsani değerlere saygı gösterilmesini isteme hakkı

19-) Ziyaretçi ve refakatçi hakkı

20-) Müracaat, dava ve şikâyet hakkı

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.