Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Zimmet Suçu

Kamu görevlisi sıfatını taşıyan bir şahıs görevi nedeni ile zilyetliğe kendisine verilmiş veyahut da gözetimi ile sorumlu tutulduğu mallar üzerinde tasarruf işlemi olarak değerlendirilebilecek bir işlem yaparsa, malları kendisinin veyahut da kendisi ile bağlantılı bir başka kişinin zimmetine geçirirse bu işlem zimmet suçunu oluşturur.

Kamu görevlisi sıfatını taşıyan bir şahıs görevi nedeni ile zilyetliğe kendisine verilmiş veyahut da gözetimi ile sorumlu tutulduğu mallar üzerinde tasarruf işlemi olarak değerlendirilebilecek bir işlem yaparsa, malları kendisinin veyahut da kendisi ile bağlantılı bir başka kişinin zimmetine geçirirse bu işlem zimmet suçunu oluşturur. Zimmet suçunun varlığından bahsedilebilmesi için elbette bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar;

1-) Zimmet suçunun faili yalnızca kamu görevlisi olabilir. Özgü bir suçtur.

2-) Suçun konusu yalnızca görev nedeniyle teslim edilmiş olan mallar olabilir.

3-) Kamu görevlisinin malı kendisinin veya bir başkasının zimmetine geçirmesi gerekmektedir.

Nitelikli Zimmet Suçu Nedir?

Nitelikli zimmet suçu cezası nedeniyle zimmet suçunun ağır hali olarak karşımıza çıkar. Suç esasen aynıdır fakat zimmet suçunun nitelikli zimmet suçuna dönüşmesi için failin zimmet suçunu işledikten sonra suçun açığa çıkmaması için hileli davranışlar sergilemesi gerekir. Burada yapılmış olan hileli davranışın temel nedeni zimmetin açığa çıkmaması için yapılmış olmasıdır. Fail eğer ki hileli davranışı zimmet suçunu gizlemek için değil zimmet suçunu işlemek için yapmış ise bu durum nitelikli zimmet suçunu oluşturmaz. Bunun yanı sıra yapılan hile kolay bir denetim sonrası anlaşılabilecek derecede basit bir hile ise nitelikli zimmet suçu oluşmaz.

Kullanma Zimmeti Suçu

Kullanma zimmeti esasen kamu görevlisinin işlediği zimmet suçunun konusu olan malı kullandıktan sonra geri bırakmak suretiyle zimmet suçunu işlemesi durumudur. Kullanma zimmeti suçunun elbette bir cezası olmakla beraber söz konusu ceza basit zimmet suçundan bile daha hafiftir. Suçun tespit edilmesinde ilk olarak failin kastı aranır. Bu suçun konusu failin söz konusu mal üzerinden elde ettiği getiri olarak kabul edilir. Bu getiriye ‘’nema’’ adı verilir.

Zimmet Suçunun Cezası Nedir?

1-) Basit zimmet suçu: 5 ile 12 yıl arası hapis cezası

2-) Nitelikli zimmet suçu: Suçun basit şeklinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması

3-) Kullanma zimmeti suçu: Suçun basit şeklinde verilecek cezanın yarı oranında indirilmesi (Bu sınır üst sınırıdır. Hâkim istediği takdirde yarı oranından daha az bir indirim kararı da verebilir.)

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.