Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Uyuşturucu Madde Suçları

Herhangi bir maddenin işlemden geçirilmek suretiyle uyuşturucu veya uyarıcı madde haline getirilmesine verilen isimdir. Ceza kanunumuz gereği bu bir suçtur. Suçun oluşması için işlemin ardından maddenin niteliği tamamen değişmelidir. Madde işlem sonrasında niteliğini değiştirmez veya mevcut niteliğini uzun bir süre daha kaybetmeyecek durumda ise bu işlem sonucunda uyuşturucu madde imal etme suçu oluşmaz.


Uyuşturucu Madde İmal Etme

Herhangi bir maddenin işlemden geçirilmek suretiyle uyuşturucu veya uyarıcı madde haline getirilmesine verilen isimdir. Ceza kanunumuz gereği bu bir suçtur. Suçun oluşması için işlemin ardından maddenin niteliği tamamen değişmelidir. Madde işlem sonrasında niteliğini değiştirmez veya mevcut niteliğini uzun bir süre daha kaybetmeyecek durumda ise bu işlem sonucunda uyuşturucu madde imal etme suçu oluşmaz. Uyuşturucu madde imal etme suçunun cezası 20 ile 30 yıl arasında hapis cezası ve de 20.000 güne kadar adli para cezası olarak kanunumuzca belirlenmiştir.

 

Uyuşturucu Madde İthal Etme

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız şekilde ülke dışından ülke içerisine sokmaya verilen isimdir. Ceza kanunumuz gereği elbette bir suçtur. Maddenin kara, hava veya sudan olması farketmeksizin bir şekilde ülkeye sokulması suçun oluşması için yeterlidir. Dikkat edilmesi gerekir ki söz konusu uyuşturucu madde ülkeye herhangi bir başka ülkeye gönderilmek üzere transit geçiş amacıyla sokulmuş ise söz konusu suç uyuşturucu madde ithal etme suçu değil uyuşturucu madde nakletme suçudur. Uyuşturucu madde ithal etme suçunun cezası 20 ile 30 yıl arasında hapis ve 20.000 güne kadar para cezası olarak belirlenmiştir.

 

Uyuşturucu Madde İhraç Etme

Ülke içerisinde bulunan uyuşturucu veya uyarıcı maddenin yasal olamayan yollar ile ülke dışına çıkarılması durumudur. Ceza kanunumuz gereği suçtur. Gümrük kapısından geçmeden önce yakalanması durumunda teşebbüs suçu oluşur. Uyuşturucu madde ihraç etme suçunun cezası 20 ile 30 yıl arasında hapis ve 20.000 güne kadar para cezası olarak belirlenmiştir.

 

Uyuşturucu Madde Sevk ve Nakletme

Uyuşturucu maddenin başka biri veya birilerine verilmek amacıyla bir yerden başka bir yere taşınması suçudur. Uyuşturucu maddeyi kendisi için taşıyan kişi gerekli sınırları aşmadıkça uyuşturucu madde bulundurma suçunu işlemiş olur. Uyuşturucu madde sevk ve nakletme suçunun cezası 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 20.000 güne kadar adli para cezasıdır.

 

Uyuşturucu Madde Bulundurma Suçu

Bir kişinin kendisine veya bir başkasına ait uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi hakimiyeti altında bulundurması durumudur. Türk Ceza Kanunu gereği suçtur. Cezası 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 20.000 güne kadar adli para cezasıdır.

 

Uyuşturucu Madde Alma, Satma

Uyuşturucu maddeyi karşılıklı şekilde bir başkasına devretmeye uyuşturucu madde satma, uyuşturucu maddeyi maddi bir karşılık üzerine almaya uyuşturucu madde alma ve uyuşturucu maddeyi satmasa bile satmak üzere bulundurmaya da uyuşturucu madde satışa arz etmek denir. Tamamı suçtur. Cezaları 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 20.000 güne kadar adli para cezasıdır.

 

Kaynakça:https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.