Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Rüşvet Suçu

Rüşvet suçu bir kamu görevlisi ile başka bir vatandaş arasında gerçekleştirilebilen suçtur. Çok failli suç olarak hukukumuzda yerini almıştır. Kamu görevlisi yetkisi dahilinde bulunan bir konu üzerine rüşvet aldığı takdirde suç meydana gelir.

6Rüşvet suçu bir kamu görevlisi ile başka bir vatandaş arasında gerçekleştirilebilen suçtur. Çok failli suç olarak hukukumuzda yerini almıştır. Kamu görevlisi yetkisi dahilinde bulunan bir konu üzerine rüşvet aldığı takdirde suç meydana gelir. Dikkat edilmesi gereken nokta kamu görevlisinin bu anlaşma gereği maddi bir kazanç elde etmesi gerekliliğidir. Rüşvet suçunu yalnızca kamu görevlisine yüklemek hukukumuzun kabul ettiği bir durum değildir. Rüşvet alan ve rüşvet veren rüşvet suçunu işlemiş sayılır. Rüşvet suçunun gerçekleşmesi için eylem gerekmez. Yani herhangi bir eyleme gerek kalmaksızın taraflar rüşvet üzerinde bir anlaşma yaptığı takdirde suç oluşmuş olur.

Rüşvet Anlaşması Suçu

Rüşvet suçundan farklı olarak kamu görevlisinin herhangi bir maddi kazanç elde etmesine gerek yoktur. Kamu görevlisi ile diğer bir kişi arasında rüşvete dair anlaşma olduğu takdirde rüşvet anlaşması suçu oluşmuştur. Anlaşma neticesinde anlaşma şartlarının faaliyete geçip geçmemesi önemli değildir. Rüşvet anlaşmasının yapılmasından sonra taraflardan biri bu anlaşmadan vazgeçse bile hiçbir şey değişmez. Suç çoktan oluşmuştur. Rüşvet anlaşması suçunda kimin rüşvet teklif ettiği, kimin bu teklifi kabul ettiği, anlaşmadan vazgeçen olup olmaması veya anlaşmanın faaliyete geçip geçmemesi suçsuzluk sebebi olmaz.

Rüşvet Suçunun Cezası

Rüşvet suçunun cezası suçun işlenişi açısından farklı durumlar için farklı cezalar olarak belirlenmiştir. Rüşvet alma suçunda rüşvet teklif eden taraf kamu görevlisi ve bunu reddeden taraf karşı taraf ise yalnızca kamu görevlisine ceza verilir. Söz konusu ceza 2 yıl ile 6 yıl arası hapis cezasıdır. Kamu görevlisinin yargı görevi olması durumunda ceza yarı oranında artırılır. Karşı taraf rüşvet teklifini reddetmediği takdirde rüşvet alanın cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.

Rüşvet verme suçu ise herhangi bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçtur. Dolayısı ile rüşvet almak özgü bir suçken rüşvet vermek öyle değildir. Rüşvet veren tarafa verilecek ceza Türk Ceza Kanunu gereği hapis cezası olarak belirlenmiş durumdadır. Söz konusu hapis cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.