Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Göçmen Kaçakçılığı Suçu

Göç kavramının tarihi insanlığın en eski hatıralarına kadar dayanmaktadır. Bunun temel nedeni her çağda bazı insanların diğerlerine göre daha kötü şartlarda yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal şartları ağır olan kişiler genel olarak daha rahat yaşam sürebilmek için göz etme yoluna gitmişlerdir. Ancak günümüzde eski çağlarda olduğu gibi kontrolsüz ve yetkisiz göç etme hakkı insanlara tanınmamıştır. Elbette burada bahsedilen göçten kasıt ülkeler arası göçtür.

Göç kavramının tarihi insanlığın en eski hatıralarına kadar dayanmaktadır. Bunun temel nedeni her çağda bazı insanların diğerlerine göre daha kötü şartlarda yaşanmasından kaynaklanmaktadır. Sosyal şartları ağır olan kişiler genel olarak daha rahat yaşam sürebilmek için göz etme yoluna gitmişlerdir. Ancak günümüzde eski çağlarda olduğu gibi kontrolsüz ve yetkisiz göç etme hakkı insanlara tanınmamıştır. Elbette burada bahsedilen göçten kasıt ülkeler arası göçtür. Bu tip göçün her ülke için farklı farklı şartları vardır. Bu şartları sağlayamayan kişiler zaman zaman yasadışı yollardan göç etmek isterler. Bu kişilerin yasadışı yollarla göç etmesini sağlayan kişiler de göçmen kaçakçılığı suçunu işlemiş olur.

Göçmen Kaçakçılığı Suçu Nasıl İşlenir?

Göçmen kaçakçılığı suçu kanun maddelerinde seçimlik hareketli bir suç olarak anlatılmıştır. Buradan hareketle suçun oluşabilmesi için kanunda sınırlı sayıda sayılmış fiillerden en az birinin varlığı aranmaktadır. Kanun sayılı haller dışında herhangi bir fiil bu suçun oluşmasına yol açmaz. Bu fiiller;

1-) Yabancı bir kişiyi yasal olmayan yollar ile ülkeye sokmak

2-) Yabancı bir kişinin yasal olmayan yollarla ülkede kalmasına imkan sağlamak

3-) Türk vatandaşı yahut da yabancı bir kişiyi yasal olmayan yollar ile yurt dışına çıkarma imkanı sağlamak

Suç işlenirken yukarıda sayılı hareketlerin yalnızca birinin bulunması yeterlidir. Bunun yanında suç işlenirken yukarıda sayılı hallerden birden fazla bulunsa bile tek bir suç işlendiği kanaatine varılmıştır. Göçmen kaçakçılığı suçu yalnızca icrai hareketler ile işlenebilen bir suç tipidir. İhmali hareketler ile bu suç işlenemez.

Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Nitelikli Hali

1-) Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi

2-) Birden fazla kişi tarafından işlenmesi

3-) Suç neticesinde mağdurların hayatı bakımından tehlike oluşması

4-) Mağdurların onur kırıcı muameleye maruz kalması

Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası

Göçmen kaçakçılığı suçu Türk Ceza Kanunu içerisinde düzenlenmiş bir suçtur. Kanun maddesinde göçmen kaçakçılığı suçunun basit halinin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve 1000 günden 10000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiş durumdadır. Göçmen kaçakçılığı suçunun nitelikli halinin varlığı halinde ise verilecek olan ceza artırılır. Suç bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmiş ise tüzel kişi hakkında güvenlik tedbiri kararı alınır. 

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.