Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Evlilik Sözleşmesi

Toplum içerisinde evlilik sözleşmesi olarak bilinen hukuki metnin adı esasında mal rejimi sözleşmesidir. Mal rejimi sözleşmesine dair toplum içerisinde pek çok efsane bulunsa da bunların pek çoğu gerçeği yansıtmamaktadır. Bu sözleşme ile beraber eşler aralarında bir anlaşma yapmak sureti ile mal rejimini kendileri belirlerler. Mal rejimi sözleşmesi genellikle evliliğin resmi olarak gerçekleşmesinden önce yapılabilmektedir.

Toplum içerisinde evlilik sözleşmesi olarak bilinen hukuki metnin adı esasında mal rejimi sözleşmesidir. Mal rejimi sözleşmesine dair toplumda yanlış bilinenler ismiyle de sınırlı kalmamaktadır. Mal rejimi sözleşmesine dair toplum içerisinde pek çok efsane bulunsa da bunların pek çoğu gerçeği yansıtmamaktadır.

Mal Rejimi Sözleşmesi

Bu sözleşme ile beraber eşler aralarında bir anlaşma yapmak sureti ile mal rejimini kendileri belirlerler. Mal rejimi sözleşmesi genellikle evliliğin resmi olarak gerçekleşmesinden önce yapılabilmektedir. Eşler mal rejimi sözleşmesini nikah esnasında nikah memuru önünde de bu işlemi gerçekleştirebilir. Evlilik süresi esnasında da eşler arasında evlilik sözleşmesi imzalanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta evlilik sözleşmesi ancak sözleşme yapıldıktan sonra edinilecek malları kapsar. Evlilik sözleşmesi yapıldıktan sonra eşlerin bu sözleşmeyi değiştirme hakları da bulunmaktadır. Bunun yanında eşler karşılıklı istedikleri takdirde sözleşmeyi iptal edebilir. Evlilik sözleşmesi imzalanmadan önceki edinilen malları kapsamaz.

Mal Rejimi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kanun hükümleri genel olarak sözleşmede serbestlik ilkesini benimser. Ancak bazı özel sözleşmeler için şekil şartı aranmaktadır. Bu sözleşmelerden bir tanesi de mal rejimi sözleşmesidir. Bu sözleşme şekil şartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Mal rejimi sözleşmesinin geçerli sayılabilmesi için ise 3 adet şart aranmaktadır;

1-) Noter

2-) İmza

3-) Ehliyet

Bu şartlara göre sözleşmenin tarafları tam ehliyete sahip olmalıdır. Yani küçük ya da kısıtlı olan kişilerin mal rejimi sözleşmesinin tarafı olması yasaklanmıştır. Bunun yanında sözleşmenin noter huzurunda onaylatılması şartı aranmaktadır. Noter tarafından onaylanmamış olan mal rejimi sözleşmesi geçerlilik taşımaz. Bunun te istisnası ise evlilik başvurusu esnasında eşler yetkili kurumlara mal rejimi sözleşmesini onaylatabilirler. Bir diğer şart ise mal rejimi sözleşmesinde tarafların fiziki imzalarının olması şartı aranmaktadır.

Mal Rejimi Sözleşmesinin Geçerlilik Süresi

Söz konusu sözleşme ileriye yönelik biçimde etki göstermektedir. Yani sözleşme imzalanmadan önceki süreç için herhangi bir hüküm doğurmaz. Kural olarak mal rejimi evliliğin sonlanması ile kendiliğinden sona ermektedir. Evliliğin sonlanmasından kasıt boşanma olabileceği gibi eşlerden birinin ölümü de olabilir. Bunun yanında eşler mevcut evlilik sözleşmelerinin yerine yenisini imzalamak isterlerse yeni sözleşme imzalandığı anda eski sözleşme sona erecektir. Ancak bu durumda bilinmesi gereken ince bir nokta bulunmaktadır. Yeni sözleşme ancak kurulduktan sonra edinilen mallara etki eder önceden edinilmiş mallara ilişkin düzenlemeler eski evlilik sözleşmesine göre etki gösterir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.