Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Dolandırıcılık Suçu

Suçun oluşması için hileli davranış yeterli kabul edilmez. Suçun oluşabilmesi için ayrıca hileli davranış neticesinde zarara uğrayan bir mağdur ve bu olay neticesinde menfaat sağlayan bir başka kişinin de varlığı aranır. Dolandırıcılık suçu yalnızca kasten işlenebilecek suçlardandır.

Dolandırıcılık suçu bir kişinin hile yoluyla bir başka kişi veya kişilere zarar verip kendisine yarar sağlaması durumudur. Türk Ceza Kanunu içerisinde düzenlenmiş bir suçtur. Suçun nitelikli halleri ve teşebbüs aşaması da kanun içerisinde düzenlenmiştir. Suçun oluşması için hileli davranış yeterli kabul edilmez. Suçun oluşabilmesi için ayrıca hileli davranış neticesinde zarara uğrayan bir mağdur ve bu olay neticesinde menfaat sağlayan bir başka kişinin de varlığı aranır. Dolandırıcılık suçu yalnızca kasten işlenebilecek suçlardandır. Taksirle dolandırıcılık suçu işlenemez. Dolandırıcılık suçu özgü bir suç değildir. Faili herkes olabilmektedir. Suç ile korunan değer mülkiyet hakkı olarak göze çarpar.

 

Dolandırıcılık Suçunun Nitelikli Halleri

 

1-) Mağdurun içinde bulunduğu tehlikeli durum veyahut da zor şartlardan yararlanılarak işlenmesi

2-) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanılarak işlenmesi

3-) Dini inançların kullanılarak işlenmesi

4-) Siyasi parti, vakıf veya devlet kurumlarının araç olarak kullanılmasıyla işlenmesi

5-) Kamu kuruluşlarının zararına sebep olacak şekilde işlenmesi

6-) Bankaların araç olarak kullanılmasıyla işlenmesi

7-) Mesleğinden dolayı kendisine duyulan güveni kötüye kullanmak suretiyle işlenmesi

8-) Sigorta bedelini almak amacıyla işlenmesi

9-) Failin kendisini kamu görevlisi olarak tanıtarak suçu işlemesi

10-) Failin kendisini banka çalışanı olarak tanıtarak suçu işlemesi

 

Dolandırıcılık Suçunun Cezası

 

Dolandırıcılık suçunun basit halde işlenmesi durumunda verilecek olan ceza 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. Anlaşılacağı üzere faile hem hapis cezası hem de para cezası verilir. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerinin bulunmaması durumunda verilecek hapis cezası da adli para cezasına çevrilebilir durumdadır.

Dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerin varlığı ile işlenmesi halinde ise söz konusu ceza 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. Nitelikli dolandırıcılık suçundan dolayı verilen hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir durumda değildir.

Dolandırıcılık suçunun zamanaşımı süresi  yıl olarak belirlenmiştir. Suçun işlenmesinin ardından geçecek 8 yılda dava açılmamış veyahut da açılmış ama sonuçlanmamış durumda ise dava hakkında düşme kararı verilecektir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.