Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Cinsel Taciz Suçu

Cinsel taciz suçu genel hatları itibari ile bir kişinin bir başka kişiyi cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla herhangi bir fiziksel müdahale olmadan rahatsız etmesidir. En sıklıkla karşılaşılan türü halk arasında laf atma olarak bilinen cinsel taciz suçudur. Cinsel taciz suçu serbest hareketli bir suçtur. Direk mağdurun yüzüne karşı yapılabileceği gibi telefon ya da sosyal medya aracılığı ile de işlenebilen bir suçtur.

Cinsel taciz suçu genel hatları itibari ile bir kişinin bir başka kişiyi cinsel arzularını tatmin etmek amacıyla herhangi bir fiziksel müdahale olmadan rahatsız etmesidir. En sıklıkla karşılaşılan türü halk arasında laf atma olarak bilinen cinsel taciz suçudur. Cinsel taciz suçu serbest hareketli bir suçtur. Direk mağdurun yüzüne karşı yapılabileceği gibi telefon ya da sosyal medya aracılığı ile de işlenebilen bir suçtur. Dikkat edilmesi gerekir ki suç tanımında fiziksel müdahale bulunmamaktadır. Fail mağdura karşı fiziksel bir temasta bulunmuş ise bu cinsel taciz suçu olarak değil cinsel saldırı suçu olarak değerlendirilir. Cinsel suçlar sıklıkla birbirleri ile karıştırılabilir durumdadırlar. Bu suçlar şu şekilde ayırt edilebilir;

 

1-) Cinsel istismar suçu

      15 yaşını tamamlamamış çocuklara karşı bedensel temasta bulunarak cinsel amaçla işlenmiş suçlar

2-) Cinsel saldırı suçu

      Reşit yahut 15-18 yaş arasındaki kişilere karşı bedensel temasta bulunarak cinsel amaçla işlenmiş suçlar

3-) Cinsel taciz suçu

      Mağdurun yaşına bakılmaksızın fiziksel temas bulunmadan cinsel içerikli işlenen suçlar

4-) Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu

      15-18 yaş arasındaki çocuklarla kendi rızaları ile cinsel ilişkiye girilmesi suçu

 

Cinsel Taciz Suçu Nasıl İşlenir?

1-) Doğrudan doğruya mağdurun görüp duyabileceği söz, hareket işaret ile işlenebilir.

2-) Mağdura cinsel amaçla telefon açma, mesaj atma, faks çekme, ses kaydı gönderme, mektup gönderme, mail atma gibi yöntemlerle işlenebilir.

3-) Sosyal medya hesaplarından yorum yapma, sosyal medya organları aracılığı ile mesaj atma, sesli görsel veyahut da yazılı iletiler gönderme yoluyla işlenebilir.

4-) Bilişim sistemi uygulamaları aracılığıyla işlenebilir.

 

Cinsel Taciz Suçunun Cezası

Cinsel taciz suçunun cezası Türk Ceza Kanunu tarafında 3 ay ile 2 yıl hapis cezası ve adli para cezası olarak belirlenmiştir. Fiilin çocuğa karşı işlenmesi durumunda ise ceza süresi 6 aydan 3 yıla kadar hapis olarak belirlenmiştir. Zaman aşımı süresi suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Suçun nitelikli hallerinin varlığı durumunda zaman aşımı süresi 6 aydan 8 yıla çıkar. Bu süre mağdurun şikayet süresidir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.