Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

Ceza Hukukunda Hakaret Suçu

Hakaret suçu günlük hayatımızda en sık rastlanan suçlardan bir tanesidir. Bu suç türü kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlardan ilki genel tahkir suçudur. Genel tahkir suçu direk olarak bir kişinin şerefine karşı işlenen bir suçtur. Diğer hakaret suçu ise özel tahkir suçudur. Bir hakaretin özel tahkir suçunu oluşturabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır

Hakaret suçu günlük hayatımızda en sık rastlanan suçlardan bir tanesidir. Bu suç türü kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlardan ilki genel tahkir suçudur. Genel tahkir suçu direk olarak bir kişinin şerefine karşı işlenen bir suçtur. Diğer hakaret suçu ise özel tahkir suçudur. Bir hakaretin özel tahkir suçunu oluşturabilmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Bunlar;

1-) Devletin Egemenlik Belirtilerini Aşağılama

2-) Cumhurbaşkanına hakaret

3-) Yabancı devlet bayrağına karşı hakaret

4-) Türklüğü, cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama

Hakaret Suçunun Faili ve Mağduru

Hakaret suçu genel bir suç olduğu için faili herhangi bir kişi olabilir. Suçun mağduru konusu esasen aynıdır. Herkes bu suçun mağduru olabilir. Tüzel kişiler ise bu suçun yalnızca mağduru olabilir. Tabi bu noktada ayrı özel bir düzenleme bulunmadığı sürece bu durum geçerlidir. Ölüler de bu suçun faili olamazlar. Öte yandan ölüler hukuki olarak kişi sayılmadıkları için hakaret suçunun mağduru da olabilir. Eğer bir kişi ölüye karşı hakaret etmiş ise bu durum ‘’Kişinin hatırasına hakaret’’ suçunu oluşturmaktadır.

Hakaret Suçunda Eylem

Hakaret suçu seçimlik hareketli suçlar arasındadır. Burada hareketten kasıt somut eylem veya olgu isnat etmek, sövmek olarak anlaşılmalıdır. Ceza açısından bunlar arasında herhangi bir fark yoktur. Suçun varlığı için eylemin kişinin onur ve saygınlığını rencide edebilecek biçimde yapılması gerekir. Kişiye küçük düşürmek kaydıyla yapılan bir eylemin varlığı aranır. Hakaret suçu huzurda ve gıyapta işlenebilen bir suçtur.

Hakaret Suçunun Cezası

Hakaret suçunun temel cezaları hapis cezası ve adli para cezasıdır. Ancak temel ceza hapis cezası olarak öngörülmüş ise bu ceza artık adli para cezasına çevrilemez. Somut olayda hakaret suçu eğer ki basit bir şekilde işlenmiş ise cezanın alt sınır 3 ay üst sınırı ise 2 yıl olarak belirlenmiştir. Suçun işlenmesinde nitelikli unsurların varlığı halinde ise alt sınır 1 yıldan az olamayacak şekilde belirlenmiştir. Ayrıca suç alenen işlenmiş ise verilecek olan ceza altıda bir oranında artırılır. Bu suçun zamanaşımı süresi mağdurun suçu öğrendiği tarihten itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir.

E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.