Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

YABANCI UYRUKLU EŞTEN BOŞANMA

Yabancı ülke vatandaşı eşten boşanma davasının normal boşanma davalarından farkı yoktur. Normal hukuk kuralları içerisinde yargılama yapılır. Ancak yabancı uyruklu eşten yurt dışında boşanmak isteyen kişilerin, boşanmanın o ülkede kesinleşmesinin ardından Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekmektedir.

YABANCI UYRUKLU EŞTEN BOŞANMA

 

Yabancı ülke vatandaşı eşten boşanma davasının normal boşanma davalarından farkı yoktur. Normal hukuk kuralları içerisinde yargılama yapılır. Ancak yabancı uyruklu eşten yurt dışında boşanmak isteyen kişilerin, boşanmanın o ülkede kesinleşmesinin ardından Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekmektedir. Direkt biçimde Türkiye’de o kararlar hüküm ve sonuç doğurmamaktadır. Bunun nedeni her ülke kendi hukukunu kendi toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda uygulamaktadır. Günümüzde sosyal medya mecralarının kullanımının artışı, ülkelerarası ulaşımın daha basit hale gelmesi gibi nedenlerle beraber yabancı uyruklu kişiler ile yapılan evliliklerin sayısı memleketimizde günden güne artmaktadır. Yabancı uyruklu şahıs, kendi ülkesinin vatandaşı durumunda bulunmaya devam ederek bir Türk vatandaşı ile evlenme hakkına sahiptir.

Evliliklerin artması ile beraber boşanma sayıları da artış gösterir. Ancak böyle bir durumda açılacak boşanma davasının hangi mecrada görüleceği, açılacak dosyada hangi hukukun uygulanacağı gibi problemler yahut da sorular gündeme gelmektedir. Yabancı uyruklu eşten boşanma davası aşamalaro her davada değişiklik göstermekle beraber açılabilecek iki tür dava vardır. Bu davalar şu biçimdedir:

1-) Anlaşmalı boşanma davası

2-) Çekişmeli boşanma davası

 

Yabancı Uyruklu Eş ile Anlaşmalı Boşanma

 

Taraflar birbirleri ile anlaşarak boşanmaya karar verdikleri durumda anlaşmalı boşanma davası açılır. Bu durumda kişiler velayet, nafaka, tazminat tarzında hususlarda anlaşarak imzalamış oldukları sözleşmeyi mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme uygun gördüğü durumda tarafların boşanmalarına karar vermektedir.

 

Yabancı Uyruklu Eş İle Çekişmeli Boşanma

 

Taraflar boşanma hususunda birbirleriyle anlaşamadıkları durumda çekişmeli boşanma davası gündeme gelir. Bu dava biçiminde taraflardan biri boşanmayı istemez yahut her iki taraf da boşanmak istemesine rağmen boşanmanın maddi ve manevi hususlarında anlaşamamaktadırlar. Yabancı uyruklu eşten boşanma davası açacak şahıslar çekişmeli bir dava açacaklar ise dava uzun ve zor olacaktır. Bu aşamada boşanma avukatı ile çalışılması oldukça önemli bir husustur.

Çekişmeli boşanma davalarında, boşanmak isteyen eş evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi genel boşanma nedenlerine dayanabileceği gibi, somut delillerle ispat edilmesi durumunda zina gibi kanunda sınırlı sayıda düzenlenmiş özel boşanma nedenlerine de dayanabilir.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.