Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

SOYBAĞININ REDDİ DAVASI

Bazı olaylarda erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia edebilme hakkına sahiptir. İddia eden iddiasını ispatla yükümlüdür. İddiasını soy bağının reddi davası açarak kanıtlamaya çalışmak durumundadır.

Nesebin reddi davası biçiminde de tanımlanan soy bağının reddi davası, baba ile çocuk arasında kurulan bağın inkarına ilişkin bir davadır. Babalık karinesi adı verilmekte olan duruma göre, evliliğin sona ermesinden başlamak üzere 300 gün içinde veya evlilik devam ederken doğan bebeğin babası, erkek eş sayılır. Bazı olaylarda erkek eş, çocuğun kendisinden olmadığını iddia edebilme hakkına sahiptir. İddia eden iddiasını ispatla yükümlüdür. İddiasını soy bağının reddi davası açarak kanıtlamaya çalışmak durumundadır.

 

Söz konusu dava, biyolojik baba olmayan eş ile çocuk arasındaki soybağının geçersiz kılınabilmesine yönelik bir davadır. Dava ile, çocuk ve baba arasında yer alan soy bağı, babalık karinesinin çürütülmesi şeklinde ortadan kaldırılır. Çocuk ile esasında baba olmayan kişi arasındaki soy bağı ortadan kaldırılmadığı sürece çocuk gerçek babasına karşı babalık davası açma hakkına sahip değildir. Soy bağının reddi davasının kazanılması durumu, çocuk açısından babalık davası açılabilmesinin ön şartı olarak kabul edilmektedir.

 

Soybağının Reddi Davasını Kimler Açabilir?

 

Soy bağının reddinde davayı, koca yahut da çocuk açabilir. Kocanın açacağı soy bağının reddi davasının anne ve de çocuğa karşı açılması gerekmekte iken, çocuğun açmış olduğu soy bağının reddi davası ise anne ve babaya karşı açılmalıdır. Çocuk henüz ergin değilken açılacak soy bağının reddi davasında, davalı tarafta anne ve baba beraber olacağı için, çocuğa ilk olarak kayyım atanması gerekmektedir. Bu halde söz konusu davayı kayyım, çocuk adına anne ve kocaya karşı açmak zorundadır.

 

Türk Medeni Kanunu 291. Maddesi gereği kocanın ölmesi, sürekli olarak ayırma gücünü kaybetmesi, gaipliğine karar verilmesi hallerinde bazı ilgililerin de bu davayı açma hakkı bulunur. Bu kişiler ise kocanın altsoyu, babası, anası ve baba olduğunu iddia eden kişilerdir.

 

 

Soybağının Reddi Davasında Yetkili Mahkeme

 

Dava, taraflardan birinin dava veya doğum esnasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılabilmektedir. Taraflardan hiçbirinin Türkiye’de yerleşim yerinin bulunmaması konumunda, soybağının reddi davasında yetkili olan mahkeme Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun 41.maddesi hükümlerine göre belirlenir. İlgili maddede Türk vatandaşlarının kişi halleriyle ilişkili davaları, yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı yahut da açılamadığı takdirde, Türkiye’de yer itibari ile yetkili mahkemede, bulunmaması durumunda ilgilinin sakin bulunduğu yer, Türkiye’de sakin değil ise Türkiye’de son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı durumda Ankara, İstanbul yahut da İzmir mahkemelerinden birinde görülür ifadeleri yer almaktadır.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.