Destek Hattı:

0332 235 49 74

  • facebook
  • twitter
  • instagram avukat
  • youtube

ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK NEDENİYLE BOŞANMA

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması eski kanunumuzda şiddetli geçimsizlik biçiminde geçmekteydi. Ülkemizde açılmış olan boşanma davalarının geneli evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebine dayanılarak açılmaktadır.

ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK NEDENİYLE BOŞANMA

 

Evlilik birliğinin temelinden sarsılması eski kanunumuzda şiddetli geçimsizlik biçiminde geçmekteydi. Ülkemizde açılmış olan boşanma davalarının geneli evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebine dayanılarak açılmaktadır. Şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin eşlerden biri için o noktadan sonra devam ettirmesinin kendisinden beklenmeyecek duruma gelmesidir. Evliliğin bir eş için artık çekilmez duruma gelmesi yeterlidir. Eşler açısından ya da çocuk varsa çocuklar açısından bu evliliğin artık fayda getirmemesi gerekmektedir. Kısaca bu evliliğin artık eşlerden biri yahut da iki taraf için artık çekilmez duruma gelmesidir.

 

Şiddetli geçimsizlik söylemi eski Türk Medeni Kanunu içerisinde geçmekte iken yeni kanunda evlilik birliğinin temelden sarsılması biçiminde kullanılmaktadır. Evlilik birliğinin temelden sarsılması durumu halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak hala kullanılmaktadır. Evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebi kanunda genel bir boşanma sebebi biçiminde geçmektedir. Türk Medeni Kanunu içerisinde genel bir boşanma nedeni olup hangi sebeplerin bu kategoriye girdiği açıklanmamıştır.

 

Evlilik Birliğini Temelden Sarsan Davranışlar

 

1-) Eşine ilgisiz davranma,

2-) Eşine karşı toplum içerisinde küçük düşürücü davranma,

3-) Sürekli olacak şekilde hakaret etme,

4-) Evlilikten doğan sorumlulukları yerine getirmeme,

5-) Evi devamlı terk etme,

6-) Eşiyle alay etme,

7-) Eşinin ailesine hakaret etme,

8-) Sürekli içki içme,

9-) Evli birine yakışmayacak tutumlarda bulunma 

 

Evlilik Birliğini Temelden Sarsan Olaylar

 

1-) Vajinismus

2-) Cinsel doyumun sağlanamaması

3-) Sosyal medya bağımlılığı

4-) Zorla cinsel ilişkiye girme

5-) Sosyal Medyadan başkalarıyla yazışmak

6-) Sosyal medya üzerinden eşine yönelik hakaret içeren paylaşımda bulunulması

7-) Yatak sırlarının ifşası

8-) Küçük düşürme

9-) Yıkanmama

10-) Aşırı kıskançlık

11-) İftira atmak

12-) Eşini dövmek

 

Evlilik birliğinin temelden sarsılmasında (şiddetli geçimsizlik) tazminat

Evlilik sebebiyle maddi yahut da manevi zarara uğrayan eş diğer eşten tazminat talep edebilir. Evlilik birliği sebebiyle maddi olarak zarara uğramakta olan maddi tazminat talep edebilecek iken ruhen çöküntüye uğrayan ve de psikolojik olarak sarsılan eş manevi tazminat da talep edebilecektir. Fakat tazminat talep edecek olan eşin diğer eşten daha az kusurlu olması yahut da kusursuz olması gerekmektedir. Hâkim, evlilik birliği içerisinde daha ağır kusurlu olan tarafa tazminat ödenmesi yönünde karar verememektedir.

 


E-Bülten Kayıt

Firmamızdan haberder olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.